MEJA Z ITALIJO KLJUB OMEJITVAM ODPRTA

Ponedeljek, 26. oktober 2020

Z današnjim dnem stopi v veljavo Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. Na rdeč seznam je tokrat zaradi slabših razmer uvrščena tudi sosednja italijanska dežela Furlanija Julijska Krajina. V novem odloku so določene štiri kontrolne točke na mejnem območju s sosednjo Italijo, na območju Goriške regije je to nekdanji mejni prehod Vrtojba. Prestop državne meje izven teh kontrolnih točk, torej tudi na območju posoških občin, je dovoljen samo državljanom Republike Slovenije in Italijanske republike. 

Prehod državne meje je sicer mogoč z negativnim testom na COVID-19, ki ni starejši od 48 ur, z napotitvijo v karanteno na domu ali zaradi upravičenih razlogov. Med 17 izjemami so med drugim čezmejni dnevni delovni migranti, osebe, ki so napotene na opravljanje nalog v sektorju mednarodnega prevoza ali z njega ali izvajajo prevoz blaga ali oseb v Republiko Slovenijo ali iz nje v gospodarskem prometu ter podobni nujni razlogi za prehod meje. 

Z odlokom so ponovno uvedli tudi možnost, da lahko po navodilu epidemiološke službe NIJZ na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije zdravstvena služba preverja zdravstveno stanje oseb, ki prehajajo mejo.

Na občini Kobarid še dodajajo, da dokazil oziroma potrdil za prehajanje meje ne izdajajo.


Metka Rupnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
27.11.2020
-2°C / 14°C
sobota
28.11.2020
-1°C / 12°C
nedelja
29.11.2020
1°C / 12°C