JEREBOVA IDRIJA UJETA V SV. BARBARI

Ponedeljek, 26. oktober 2020

V Galeriji sv. Barbare pod Mestnim trgom v Idriji je te dni postavljena razstava del idrijskega likovnega ustvarjalca Danila Jereba. Z njo znova dokazuje, kako pomemben ustvarjalni izvir mu še vedno pomeni tudi rodna Idrija. 

Hommage Idriji je umetnik naslovil svojo razstavo, na kateri odstira ikonografijo bogate idrijske kulturne in tehnične dediščine, zlasti značilnih idrijskih vedut in svet rudniškega podzemlja, v ta temeljni tematski okvir pa vključuje tipične knapovske in klekljarske artefakte.


Izjava Danilo Jereb


Kot so zapisali v spremnem besedilu k razstavi, se v njegovih delih zrcalita dva bregova stilnega Rubikona - med realističnimi izhodišči in abstrahiranjem. Barvno razkošne pogumne in radožive ter domiselno večplastne kolažne upodobitve v mešanih tehnikah, povečini akrili na platnih, nudijo prepoznavne ali delno zastrte zgodbe o Idriji, o igri svetlobe in teme. V metaforičnih obrisih čipke in segmentih iz stoletne dediščine rudarjenja je zaznati tudi elemente in namige na perečo družbeno in socialno tematiko.

Po prvotnem dogovoru naj bi bile Jerebove likovne podobe v Galeriji sv. Barbare pod Mestnim trgom v Idriji, ob doslednem upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, na ogled do konca tega meseca, žal pa je v soboto objavljen vladni odlok zaprl tudi vrata galerij in Jerebova Idrija je tako ostala "ujeta" med zidovi sv. Barbare.

Kot nam je pojasnil član programskega odbora galerije Nande Rupnik, bo v soglasju s slikarjem, njegova razstava, če le ne bo predolgo trajalo,  počakala v galeriji do umiritve razmer z epidemijo in rahljanja vladnih ukrepov glede odprtja galerij. V tem primeru bi morda rok za ogled razstave lahko podaljšali.


Metka Rupnik


 

izjava Danilo Jereb

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
27.11.2020
-2°C / 14°C
sobota
28.11.2020
-1°C / 12°C
nedelja
29.11.2020
1°C / 12°C