POLJUBINJ - VAS, KI IMA SVOJO GLASBENO ŠOLO

Nedelja, 25. oktober 2020

V današnji oddaji Prepoznaj svoj kraj spoznavamo vas, ki leži čisto blizu Tolmina in sliši na ime Poljubinj, na Tolminskem skrajšano v Palbin. V Krajevno skupnost Poljubinj, ki se razteza na 8 kvadratnih kilometrih, spada tudi bližnje naselje Prapetno. 

Ko se proti Tolminu pripeljemo iz smeri Mosta na Soči, se nam na tik pred Tolminom na desni strani odpre pogled na poljubinjsko polje, ki se v terasah spušča proti Tolminki in Soči. Na robu vasi, tik ob glavni cesti, stoji tudi industrijska cona Poljubinj. Gručasto naselje sicer leži tik pod stenami nekaj čez 1000 m visoke vzpetine Kobala, priljubljenega vzletišča jadralnih padalcev. Skozi vas teče tudi potok Godiča, ki v svoji zanimivi soteski pol ure hoda iz vasi na ogled ponudi tudi naravno znamenitost – slap Beri.Poljubinj je danes zelo mlada in živahna vas, ki šteje približno 500 prebivalcev. Tu deluje športno društvo Poljubinj – Prapetno, tu je že od nekdaj doma tudi kultura – od različnih pevskih zborov, posebnih šempavskih pirhov pa vse do glasbene šole. Ja, v Poljubinju imajo celo glasbeno šolo. 


V nadaljevanju lahko najprej prisluhnete pogovoru z Andrejem Lebanom, predsednikom krajevne skupnosti Poljubinj, ki bo najprej predstavil kraj, potem pa spregovoril tudi o glasbeni šoli Palbin, ki jo vodi z ženo Andrejo. Pogovarjala se je Simona Skočir.

Andrej Leban 1


Andrej Leban 2V oddaji Prepoznaj svoj kraj danes spoznavamo Poljubinj, eno od večjih naselij v tolminski kotlini. Nadaljevanje oddaje bo bolj turistično obarvano. V sami vasi je več ponudnikov prenočišč, ob reki Tolminki leži tudi kamp Siber, mi pa smo tokrat obiskali Penzion Kobala, ki stoji sredi vasi. Zgodba penziona Kobala se je začela pred 25 leti, danes nudijo nastanitev v sobah ali apartmajih različnih velikosti, v restavraciji pa izvrstne domače specialitete. Prav pred kratkim so postali prvi hotel z okoljskim certifikatom v Dolini Soče, pridobili so certifikat Eco Label. Izpolnili pa so tudi vse pogoje za pridobitev znaka Slovenia Green Accommodation, zato so se uvrstili tudi v Zeleno shemo Slovenije. Več pa v naslednjih minutah, z Renato Komar se je pogovarjala Simona Skočir.

Renata Komar


Simona Skočir

Andrej leban 1
Andrej Leban 2
Renata Komar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
25.11.2020
-2°C / 13°C
četrtek
26.11.2020
1°C / 14°C
petek
27.11.2020
3°C / 13°C