KAKO BO JUTRI Z ODPRTOSTJO VRTCEV V REGIJI

Nedelja, 25. oktober 2020

Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v državi je vlada sprejela odlok, da se od jutri za predvidoma teden dni zaprejo vrtci v državi. Županom pa je prepustila odločitev, da glede na potrebe v občini, določijo izjeme in v prihodnjem tednu organizirajo delovanje vrtca v minimalnem obsegu. Namenjeno je otrokom staršev, ki opravljajo nujne, za državo in družbo potrebne poklice oziroma morajo delati, ker jim delodajalec dela ne more omogočiti na daljavo.

In kako bo z jutrišnjim zaprtjem vrtcev v občinah na severnem Primorskem.

Enote Vrtca Idrija v idrijski občini bodo od jutri za predvidoma en teden zaprte oziroma bo vrtec deloval v vseh enotah po ustaljenem urniku, vendar le v minimalnem obsegu. Odprt bo za otroke, katerih starši nujno potrebujejo varstvo otrok. Starši v naslednjem tednu niso upravičeni do organiziranega varstva svojih otrok, če je doma eden od staršev ali drug polnoleten član gospodinjstva. Glede na trenutne razmere staršem župan svetuje, da razmislijo, če organizirano varstvo otrok res nujno potrebujejo.Kljub drugačnim navodilom države pa zaposlenim v Vrtcu Idrija predlaga, da med delom ves čas nosijo masko.

Cerkljanski župan je starše otrok, ki obiskujejo vrtec Peter Klepec v Cerknem, obvestil, da bo vrtec od jutri do 30. oktobra nemoteno deloval po ustaljenem urniku v obsegu vseh oddelkov. Glede na trenutne razmere pa prosi starše, če imajo možnost organiziranega varstva doma, da otroka ne pripeljejo v vrtec.

Od jutrišnjega ponedeljka bodo za predvidoma teden dni zaprle svoja vrata tudi enote vrtca Tolmin. Za otroke, ki jim starši v prihodnjem tednu ne bodo mogli zagotoviti varstva, bo po sklepu tolminskega župana v minimalnem obsegu omogočeno varstvo v centralnih enotah vrtcu v Tolminu, na Mostu na Soči in v Podbrdu. Starše prosi, da z vso skrbnostjo presodijo, ali vrtec zares potrebujejo ali lahko otroku sami zagotovijo varstvo ter tako omogočijo, da bodo varstva v  vrtcu deležni tisti, ki ga res nujno potrebujejo.

Tudi v bovškem vrtcu bo prihodnji teden večina vrtčevskih otrok doma, ostalim, ki to nujno potrebujejo, bo zagotovljeno varstvo. Prav tako bo tudi v vrtcu Kobarid.

Tudi v ajdovski občini se vrtec prihodnji teden zapre, z izjemo za nujno varstvo otrok, ki ga določa sprejeti sklep župana in bo potekalo v enoti vrtca Ribnik I, za območje vipavske občine pa v enoti Vipava.

Vsi starši v Sloveniji, ki imajo otroke v vrtcih, a bodo v tem tednu varstvo otrok zagotovili sami in zato ne bodo mogli hoditi v službo, pa bodo upravičeni do 80-odstotnega nadomestila plače. Nadomestilo bo strošek proračuna in ne delodajalca. V času zaprtja vrtcev so starši otrok, ki ne bodo v vrtcu, plačila vrtca oproščeni.


Na sliki: Vrtec Kobarid

Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
01.12.2020
-1°C / 10°C
sreda
02.12.2020
-1°C / 8°C
četrtek
03.12.2020
3°C / 4°C