POSLOVIL SE JE PAVEL MEDVEŠČEK

Petek, 23. oktober 2020

V 87. letu starosti je umrl Pavel Medvešček, velik raziskovalec staroverstva na Slovenskem. 

Rojen je bil v Anhovem in celotna dolina Soče ter  okoliško hribovje je v desetletjih v njem poganjala raziskovalni duh. Iz ljudi je črpal silno znanje o življenju naših prednikov, zapisal in ohranil je marsikatero pripoved ljudi, ki so bile včasih skromne, drugič bogatejše, a vselej zavite v tančico skrivnosti. Na tej osnovi je te skrivnosti pred petimi leti podrobneje opisal v čudovitem domoznanskem delu Iz nevidne strani neba. Tedaj je pri Goriškem muzeju nastala tudi posebna razstava, ki je doživela veliko pozornost. 

Pri društvu Slovenski staroverci so ob Medveščekovi smrti zapisali: »Najbolj se nam je vtisnil v spomin z razkritjem slovenskih starovercev in njihovih dragocenih zgodb o čaščenju sil narave in življenja. Ljudski pregovor pravi: 'Slava prednikov je svetloba potomcem.' In kar se tega tiče, je Pavel bil pomemben nosilec luči naših dedkov in babic. Ne glede na to, ali je njegov zduhec prešel v novo človeško telo, ptico ali rožo, naj ga spremlja ta luč na poti naprej. Hvala mu iz srca.«S predstavitve knjige v Cerknem


Pavel Medvešček je bil tudi ilustrator, slikar in vsestranski umetnik. Poučeval je po primorskih osnovnih šolah, predvsem pa je bil odličen pripovedovalec. Tudi v arhivu Primorskega vala hranimo zanimive pripovedi o njegovem delu. To pa ni ostalo neopazno. Bil je Štrekljev nagrajenec. Že konec osemdesetih je postal Bevkov nagrajenec Občine Nova Gorica, ki ga je lani počastila tudi z nazivom častni občan. To čast pa so mu izkazali tudi v rojstnem kraju, saj je bil že od leta 2002 Častni občan Občine Kanal.


Ivan Seljak 


Na enem izmed srečanjih nam je Pavel Medvešček pripovedoval tudi o pričetku svojega raziskovanja. Tudi Pavel bo, danes že na nevidni strani neba, zelo vesel, če boste tej zgodbi ponovno prisluhnili. Vse se je pričelo z Janezom Strgarjem...


Pavel Medvešček o pričetkih raziskovanja

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
26.11.2020
-2°C / 13°C
petek
27.11.2020
1°C / 14°C
sobota
28.11.2020
3°C / 13°C