OBČINA BRDA MED 26 KANDIDATI ZA EVROPSKO NAGRADO ZA RAZVOJ PODEŽELJA ZA LETO 2020

Četrtek, 22. oktober 2020

Evropska delovna skupnost za razvoj podeželja in obnovo vasi je mednarodna institucija, ki v prvi vrsti državam kandidatkam oziroma mladim pristopnicam v EU pomaga pri celostnem in trajnostnem razvoja podeželja. Poleg različnih drugih strokovnih aktivnosti vsaki dve leti razpisuje natečaj za evropsko nagrado za razvoj podeželja, letos že šestnajstič zapored. Te aktivnosti v Sloveniji, na osnovi pogodbe z Ministrstvom za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, izvaja Društvo za razvoj slovenskega podeželja. Namen letošnjega natečaja pod geslom »Lokalni odgovori na globalne izzive« je predstaviti tista podeželska okolja Evropske skupnosti, ki s svojim delom posebej izstopajo in jih lahko postavimo kot zgled drugim. 

Jeseni 2019 je Slovenija za svojega nacionalnega predstavnika izbrala Občino Brda. Ocenjevanje kandidatov za evropsko nagrado za razvoj podeželja poteka v dveh delih. »Lokalne odgovore na globalne izzive Občine Brda« sta ocenjevala dva člana ocenjevalne komisije ARGE: nekdanji župan in podjetnik Helmuth Innerbichler iz Južne Tirolske, Italija, in Hartwig Wetschko, Urad koroške deželne vlade iz Avstrije.

Ocenjevalna komisija Evropske delovne skupnosti za razvoj podeželja in obnovo vasi si je ogledala območje Goriških Brd in tako izvedla še drugi del ocenjevanja za evropsko nagrado za razvoj podeželja 2020, za katero se poteguje 26 območij iz 12 držav. Na dan ocenjevanja, kot pravijo, je sonce še posebej lepo osvetlilo skrbno obdelane terase in jesenske barve gričev v Brdih in tako še samo podčrtalo slogan: »Brda – kjer je vse mogoče!«, s katerim se je strinjala tudi komisija, ki je poudarila, da ima le malokatero območje izdelano tako jasno in dolgoročno strategijo trajnostnega razvoja.


Kako so se Brda dokončno odrezale, pa bo znano v začetku prihodnjega leta.


Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
25.11.2020
-2°C / 13°C
četrtek
26.11.2020
1°C / 14°C
petek
27.11.2020
3°C / 13°C