VLADA IZDALA ODLOK O RAZGLASITVI EPIDEMIJE

Ponedeljek, 19. oktober 2020

Vlada je na včerajšnji dopisni seji na podlagi zakona o nalezljivih boleznih izdala odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni covid-19 na območju celotne države. Odlok je že objavila v uradnem listu. Veljati bo začel daned, v ponedeljek in bo veljal 30 dni.

Kot so zapisali v sporočilu po seji vlade, se v Sloveniji glede na uradne podatke o številu okuženih z novim koronavirusom soočamo z drugim valom epidemije covida-19. "Priča smo njenemu hitremu in eksponentnemu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco. Aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z virusom sars-cov-2 zahtevajo takojšnjo razglasitev epidemije na celotnem območju Republike Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije," so ob tem sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

To pa ne pomeni, da so zdaj vse regije na rdečem seznamu, je povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. "Pomeni, da izpolnjujejo pogoje, da se razglasi epidemijo. Epidemija pa v svojih posledicah pomeni, da lahko aktiviramo načrt Civilne zaščite in jo bomo aktivirali tudi za regije, ki so na oranžnem seznamu, zato da imajo župani oporo svojih poveljnikov Civilne zaščite," je dejal Kacin.

Primorsko-notranjska, Goriška in Obalno-kraška statistična regija tako kljub razglasitvi epidemije ostajajo na oranžnem seznamu. "Kdo je na rdečem seznamu, namreč izve takrat, ko Nacionalni inštitut za javno zdravje objavi pojavnost okužb. To je naredil v petek, danes zagotovo ni, in jutri tudi ne bo," je dejal Kacin.

Tudi ukrepi se v ponedeljek, ko bo razglašena epidemija, v ničemer ne spreminjajo. Ostajajo enaki kot danes, oziroma so bili predvideni doslej. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je tvitnila, da za šole velja dogovorjeni režim, in sicer se bodo učenci od 1. do 5. razreda šolali v šoli, učenci od vključno 6. razreda pa od ponedeljka na daljavo. Na daljavo bo pouk potekal tudi za srednje in glasbene šole ter višje strokovne šole.

"Nobene drame ni," je še strnil Kacin in dodal, da je vznemirjenje odveč. "Mi smo zdaj pridobili samo pravno podlago, da lahko pripravimo nekatere ukrepe. Osebno pričakujem, da bomo ukrep ali dva imeli na voljo jutri za razglasitev in z učinkovanjem potem v naslednjih dneh. Ali bodo veljali od torka zjutraj ali od srede zjutraj, ne bi še rad govoril, ker morajo biti namreč sprejeti," je še dodal.


STA
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
05.03.2021
5°C / 14°C
sobota
06.03.2021
4°C / 11°C
nedelja
07.03.2021
-5°C / 12°C