OD JUTRI ZAPRTI KULTURNI IN ŠPORTNI OIBJEKTI NA CERKLJANSKEM, UVEDENI UKREPI OB POGREBIH

Nedelja, 18. oktober 2020

Zaradi slabšanja epidemiološke slike v Sloveniji in tudi občini Cerkno, kje je bilo v zadnjih 14 dnevih potrjenih 9 okužb, kar preračunano pomeni 198 primerov na 100.000 prebivalcev, so člani ožje koordinacijske skupine štaba CZ Občine Cerkno sprejeli določene omejitvene ukrepe in priporočila, ki od jutri veljajo za območje cerkljanske občne.  

Župan Občine Cerkno Gašper Uršič in poveljnik občinskega štaba CZ Stanko Močnik sta včeraj podpisala odredbo, po kateri bodo z jutrišnjim ponedeljkom do preklica zaprti vsi športni in kulturni objekti v lasti Občine Cerkno. V športnih objektih bo prepovedano izvajanje vseh organiziranih športnih vadb, dovoljene bodo le organizirane športne vadbe ekip in posameznikov, ki v članskih kategorijah tekmujejo v okviru tekmovanj nacionalnih panožnih zvez, ter redne dejavnosti osnovne šole in vrtca.  V športnih objektih bo od jutri dalje do preklica prepovedano izvajanje športnih tekmovanj.

Z jutrišnjim dnem pričnejo na območju občine Cerkno veljati tudi ukrepi za preprečevanje okužbe s koronavirusom na pogrebih. Na pokopališčih bo pokojnik lahko v mrliški vežici oziroma, kjer teh ni, pred domačo hišo, ob grobu ali v cerkvi eno uro pred pogrebno svečanostjo. Slovo od pokojnika naj poteka brez običajnega kropljenja, izražanje sožalja brez telesnih stikov, slovesa od pokojnika in pogrebne svečanosti pa se lahko udeležijo le zdravi ljudje. Dovoljeno je zbiranje do 10 ljudi, če je med njimi mogoče zagotoviti predpisano razdaljo in upoštevanje priporočil NIJZ. Pri delu pogrebne svečanosti, ki se odvija v mrliški vežici in cerkvi, je nujna uporaba maske, razkuževanje rok pri vhodu, ohranjanje priporočene medosebne razdalje, maska pa je obvezna tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje. Posebni ukrepi se nanašajo tudi na slovo pred upepelitvijo.

 Občina Cerkno in občinski štab CZ občanke in občane tudi prosita, da v prihodnjih dneh in tednih omejijo načrtovana zasebna srečanja in se držijo priporočil NIJZ. »Z upoštevanjem preventivnih ravnanj in navodil naj občanke in občani poskrbijo za omejevanje širjenja koronavirusne bolezni COVID-19, s čimer bodo omejitveni ukrepi krajše narave," je  v sporočilu za javnost zapisal cerkljanski župan Gašper Uršič. 

Metka Rupnik

Vir: Občina Cerkno

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
26.10.2020
13°C / 20°C
torek
27.10.2020
14°C / 18°C
sreda
28.10.2020
4°C / 20°C