ODBOR DRŽAVNEGA ZBORA POZIVA K SODELOVANJU

Sobota, 17. oktober 2020

 O problematiki oskrbe s pitno vodo v Kanalu ob Soči so včeraj  spregovorili člani parlamentarnega odbora in deležnike pozvali k sodelovanju. Civilna iniciativa Danes je sicer še pred sejo opozorila, da pogodba med občino in Salonitom Anhovo o opravljanju storitev na vodarni Močila občini ne omogoča infrastrukturne neodvisnosti od Salonita.

Pogodba med občino Kanal ob Soči in Salonitom po pojasnilih predstavnika civilne iniciative Danes Mihe Stegela vsebuje tudi aneks z oznako zaupno. Iz nje izhaja, da je vodarna Močila v celoti last Salonita, ki vso vodo za podjetje pridobiva neodplačno, ima pa obveznosti periodičnega nadzora naprave.  Občina se je s Salonitom z aneksom iz junija letos dogovorila za obnovo vodarne, Salonit pa bo tudi po obnovi ostal njen lastnik. Občina se je ob tem zavezala k sklenitvi najemne pogodbe, pri čemer pa strošek najemnine ni določen.

O problematiki so včeraj  spregovorili tudi člani matičnega odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor. S sklepom so vlado pozvali, naj preveri razpoložljiva evropska sredstva za zagotovitev pitne vode v Kanalu ob Soči. Večinoma so se strinjali, da ne gre za črno-belo problematiko, civilno iniciativo, podjetje Salonit Anhovo in občino pa so pozvali predvsem k sodelovanju.

To, kar se je zgodilo v Anhovem, je direktor NIJZ Milan Krek označil za eno največjih katastrof na področju oskrbe s pitno vodo v Evropi. Kot je dodal, je treba v tem primeru "sesti in se resno pomeniti".

Županja občine Kanal ob Soči Tine Gerbec je medtem vztrajala, da je najboljša rešitev ta, za katero se je občina dogovorila s podjetjem Salonit Anhovo. Skladno s sporazumom naj bi vodarno prenovilo podjetje in jo predalo v upravljanje občini, občini pa bi ostala sredstva za druge investicije, je pojasnila.

Predsednik uprave Salonita Julijan Fortunat je na seji pojasnil, da je bila vodarna prvotno ustanovljena za oskrbo podjetja, na željo občine pa so z njo oskrbovali tudi občane. Z incidentom, ki se je julija zgodil v omrežju, Salonit nima popolnoma nič, je zagotovil. Če se bodo odločili za drugačno rešitev, bodo v Salonitu po njegovih besedah med najbolj veselimi, saj se bodo rešili bremena, stroškov in neupravičenih napadov.

Je pa medtem Salonit Anhovo Agenciji RS za okolje (Arso) predlagal, da se pred odločanjem o morebitnem povečanju količin sosežiga odpadkov v cementarni za ta postopek opravi presoja vplivov na okolje. Vlogo za povečanje količin, vloženo februarja lani, je Salonit umaknil. K nadalnji razpravi vabijo vse morebitne zainteresirane.


Povzeto po STA

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
28.10.2020
6°C / 19°C
četrtek
29.10.2020
5°C / 18°C
petek
30.10.2020
6°C / 19°C