OBČINA IDRIJA ZAPIRA ŠPORTNE OBJEKTE IN KULTURNE DVORANE, UKREPI NA POGREBIH

Sobota, 17. oktober 2020

Zaradi slabe epidemiološke slike na območju občine Idrija, kjer je bilo v zadnjih 14 dneh potrjenih 34 okužb, kar preračunano pomeni 283 primerov na 100.000 prebivalcev, so člani ožje koordinacijske skupine štaba CZ Občine Idrija sprejeli določene omejitvene ukrepe in priporočila. Z 19. oktobrom se tako zapirajo športne in kulturne dvorane v lasti občine, poostreni ukrepi pa začenjajo veljati tudi na pokopališčih pri izvedbi pogrebov.


S ponedeljkom, 19. oktobra, bo idrijska občina na osnovi odredbe, ki sta jo podpisala župan Tomaž Vencelj in poveljnik občinskega štaba CZ Boštjan Brelih, do preklica zaprla športne in kulturne objekte v občinski lasti, in sicer Modro dvorano, Športno rekreacijski center Idrija, Balinišče Likarica, nogometni stadion pri Likarici, idrijsko Rudniško dvorano, kulturno dvorano v Spodnji Idriji, telovadnico v OŠ Spodnja Idrija in telovadnico na OŠ Črni Vrh. V športnih objektih bo tako od ponedeljka dalje prepovedano izvajanje vseh organiziranih vadb, razen organizirane športne vadbe ekip in posameznikov, ki v članskih kategorijah tekmujejo v okviru tekmovanj nacionalnih panožnih zvez, ter redne dejavnosti osnovnih šol na območju občine Idrija. V športnih objektih bo od ponedeljka dalje prepovedano tudi izvajanje športnih tekmovanj.


Zaradi nevarnosti širjenja okužbe s koronavirusom pa sta župan in poveljnik občinskega štaba CZ izdala kar nekaj ukrepov za preprečevanje okužbe s koronavirusom na pogrebih. Tako je na pokopališčih pokojnik lahko v mrliški vežici oziroma, kjer teh ni, pred domačo hišo, ob grobu ali v cerkvi eno uro pred pogrebno svečanostjo. Slovo od pokojnika naj poteka brez običajnega kropljenja, tega opravi duhovnik ob pogrebni svečanosti, izražanje sožalja brez telesnih stikov, slovesa od pokojnika in pogrebne svečanosti pa se lahko udeležijo le zdravi ljudje. Dovoljeno je zbiranje do 10 ljudi, če je med njimi mogoče zagotoviti predpisano razdaljo in upoštevanje priporočil NIJZ. Pri delu pogrebne svečanosti, ki se odvija v mrliški vežici in cerkvi, je nujna uporaba maske, razkuževanje rok pri vhodu, ohranjanje priporočene medosebne razdalje, maska pa je obvezna tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje. Posebni ukrepi se nanašajo tudi na slovo pred upepelitvijo.


Občina Idrija in občinski štab CZ občanke in občane tudi naprošata, da v prihodnjih tednih omejijo načrtovana srečanja in se držijo priporočil NIJZ. »Vsi se zavedamo, da ukrepi posegajo v naše vsakdanje življenje, vendar smo prepričani, da bomo z njihovim upoštevanjem uspeli omejiti širjenje COVID-19 in bodo tako le kratkotrajne narave,« sta v sporočilu javnosti zapisala Občina Idrija in občinski štab CZ.


Metka Rupnik

Vir: Občina Idrija

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
28.11.2021
7°C / 10°C
ponedeljek
29.11.2021
4°C / 10°C
torek
30.11.2021
-5°C / 7°C