92 ČIPK JE SPOROČILO O POVEZOVANJU IN OPTIMIZMU

Petek, 16. oktober 2020

Akcija #ostanidomaklekljaj, s katero je Idrija pozvala klekljarice, ne le v Sloveniji, temveč po vsej Evropi, da se v času izolacije med pomladno epidemijo od doma povežejo v ustvarjanju čipke, je doslej s svojim pozivom uspešno odmevala. Akcija pa se še nadaljuje.


Akcija #ostanidomaklekljaj, ki so jo oblikovalec Dado Andder, Čipkarska šola Idrija in Zavod za turizem Idrija začeli spomladi, v prvem valu epidemije koronavirusa, ter njeno poletno nadaljevanje #pridiklekljaj, ki je potekalo v času prireditve Idr’je oživi!, sta se razvili v odmevno akcijo z odzivi tudi v tujini. Do sedaj je v Idrijo v okviru akcije prispelo 92 čipk različnih avtoric in avtorjev, zlasti iz Slovenije, med prispelimi pa jih je tudi 5 iz Slovaške. Če je bil pomladni del akcije predvsem apel klekljaricam iz vse Evrope, da se v času pomladne izolacije zaradi koronavirusa, ki jih je osamil doma, družijo simbolno, preko ustvarjanja čipk, pa so snovalci akcije z njenim nadaljevanjem v poletnem času, ko so se po maju razmere sprostile, želeli predvsem okrepiti promocijo in prepoznavnost idrijske čipke.

Vsi avtorji prispelih čipk so vpisani v knjigo so-avtorjev, ki jo hrani Čipkarska šola Idrija, vsak pa dobi tudi potrdilo o so-avtorstvu, saj s svojo poslano čipko ustvarja mozaik čipk, ki je na ogled pred Čipkarsko šolo Idrija. Narejen po idejni zasnovi Dada Andderja in opozarja na idrijsko nasprotje med trdim rudarskim delom in nežnim prepletanjem niti ter s tem na UNESCO dediščino živega srebra in klekljanja.

Snovalci razmišljajo, da bi v mestu postavili še en tak mozaik, akcija pa se nadaljuje.


Metka Rupnik

Foto: Čipkarska šola Idrija

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
28.10.2020
6°C / 19°C
četrtek
29.10.2020
5°C / 18°C
petek
30.10.2020
6°C / 19°C