S PONEDELJKOM POUK NA DALJAVO ZA DIJAKE IN VIŠJE RAZREDE OSNOVNIH ŠOL

Četrtek, 15. oktober 2020

Zaradi skokovite rasti števila okuženih s koronavirusom v Sloveniji je vlada na včerajšnji seji sprejela nekaj ukrepov, ki so sestavni del tretjega paketa oranžne faze in tudi nekatere ukrepe iz rdeče faze. Na severnem Primorskem veljajo le ukrepi, ki bodo uveljavljeni čez vso Slovenijo.


Že od jutri bodo strožji ukrepi veljali v sedmih statističnih regijah z najslabšo epidemiološko sliko, kjer bo začasno prepovedano vsakršno zbiranje več kot 10 oseb, omejene bodo storitvene dejavnosti in nekatere športne aktivnosti. Omejeno bo tudi prehajanje med regijami, nošenje zaščitnih mask pa bo obvezno tudi na prostem, razen ob predpisanih izjemah.

Zaradi nižje stopnje incidence okužb na severnem Primorskem oziroma v Goriški statistični regiji, ti ukrepi ne veljajo, bodo pa s ponedeljkom tudi v naši regiji uveljavljeni splošni ukrepi, ki veljajo za vso Slovenijo. Med njimi je tudi začetek pouka na daljavo, ki bo od ponedeljka dalje veljal za srednješolce in za učence višjih razredov osnovnih šol. 

Ob prvih informacijah o začetku izvajanja pouka na daljavo za osnovnošolce pa je prišlo tudi do neskladja informacij. Na sinočnji novinarski konferenci po seji vlade je predsednik vlade pri pojasnjevanju sprejetih vladnih ukrepov za zajezitev širjenja okužbe s koronavirusom, med drugim pojasnil, da bo od ponedeljka pouk od petega razreda osnovnih šol in v srednjih šolah potekal na daljavo. V dopisu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pa so zaposleni na šolah prejeli obvestilo, da bo pouk na šolah od ponedeljka dalje potekal od prvega do vključno petega razreda, torej da bo na daljavo le od šestega razreda dalje. Različni informaciji, kako bo potekal pouk za petošolce, sta sicer povzročili nekaj zmede, podrobnejše pojasnilo pa je pričakovati na današnji dopoldanski redni novinarski konferenci.

V redno načrtovanih t. i. krompirjevih počitnicah bo vlada ponovno presodila, ali bo treba ukrepe sprostiti ali zaostriti, torej kako bo treba ukrepati v prihodnje

Med ukrepi je tudi aktivacija dodatnih rezerv v slovenskem zdravstvenem sistemu, v peti sklop protikoronskih ukrepov pa je vlada vnesla možnost podaljšanja turističnih bonov v prihodnje leto.


Metka Rupnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
28.10.2020
6°C / 19°C
četrtek
29.10.2020
5°C / 18°C
petek
30.10.2020
6°C / 19°C