LIG - NAD KANALOM ALI NAD IDRIJO?

Nedelja, 11. oktober 2020

Na Primorskem valu se, kakor je že običajno, ob nedeljah ne glede na vremensko napoved odpravimo na izlet. Tokrat nas je pot vodila v majhno vasico na Kanalskem Kolovratu, ki se z zaselki na zahodni strani hribovja že skoraj dotika državne meje z Italijo. Kljub majhnosti tukajšnjih naselij pa je minuli čas tu spisal preštevilne zgodbe, katerih delček vam bomo odgrnili tudi v današnji ediciji oddaje Prepoznaj svoj kraj. 


Pogovor: Metoda Humar, prvi del


Ugodna lega na Kanalskem Kolovratu je Lig zaznamovala nekoč in ga še danes. Na razgledni točki so postavili daleč naokoli vidno božjepotno cerkev, tople mediteranske sape iz Furlanske nižine pa so tu, kljub višini in oddaljenosti od morja, ustvarile ugodne pogoje za rast kostanja. Tudi zato bi film Gregorja Božiča Iz kostanjevih gozdov prav lahko posneli v Ligu ali kakšnem od mnogih, v preteklosti opuščenih zaselkov. V nadaljevanju z Metodo Humar nadaljujemo sprehod po kulturni zgodovini kraja, ustavili pa se bomo tudi v senci mogočnih kostanjev, ki so jih tu nekoč načrtno sadili. 


Pogovor: Metoda Humar, drugi del

V oddaji Prepoznaj svoj kraj smo se danes ustavili na Ligu, ki iz bogate preteklosti črpa navdih tudi za prihodnost. Če smo se v prvem delu prepustili pripovedi zgodovine, pa bomo sedaj dali besedo življenjskemu utripu, kot se ga v vasi čuti dandanes.  


Pogovor: Adrijana Velišček, prvi del     V zaključnem delu današnje oddaje Prepoznaj svoj kraj bomo prek besed Adrijane Velišček in Metode Humar izvedeli še za dve izjemni zgodbi, ki so ju krajani ob pomoči občine in mnogih srčnih ljudi izpeljali v zadnjih letih. 


Pogovor: Adrijana Velišček, drugi del
Dodajmo še to, da cerkev na Marijinem Celju in cerkvica sv. Kancijana v Britofu skrivata še marsikatero zanimivost, ki jo je najbolje videti ali slišati na kraju samem. Sicer pa je Lig, čeprav se oba največja dogodka, odpustek in Praznik kostanja, zgodita jeseni, primeren izletniški cilj za vsak letni čas.


Fotografije z žigom objavljene s soglasjem lastnika (Damijan Simčič - ZOSO)

Primož Božič 

Metoda Humar 1
Metoda Humar 2
Adrijana Velišček 1
Adrijana Velišček 2

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
28.10.2020
6°C / 19°C
četrtek
29.10.2020
5°C / 18°C
petek
30.10.2020
6°C / 19°C