ČASTNI OBČAN TER BEVKOVO PRIZNANJE IN NAGRADA OB PRAZNIKU CERKLJANSKE

Petek, 02. oktober 2020

Občina Cerkno je včerajšnji 1. oktober, svoj občinski praznik, obeležila s slavnostno sejo občinskega sveta in podelitvijo Bevkovega priznanja in Bevkove nagrade, dobila pa je tudi novega častnega občana. Slovesnosti so se poleg občinskih svetnikov in svetnic, nagrajencev ter predstavnikov gospodarskega in družbenega življenja občine kot gostje udeležili tudi predstavnik državnega sveta in župani občin Idrija, Nova Gorica, Renče – Vogrsko, Tolmin in Gorenja vas - Poljane.

Gostitelj, cerkljanski župan Gašper Uršič, je v pozdravnem nagovoru  izpostavil pomen povezanosti in sodelovanja v prizadevanju za napredek skupnosti. Ob letošnjem Bevkovem letu je svoje razmišljanje naslonil na Bevkovo delo Človek proti človeku, ki se osredotoča tudi na Cerkljansko.  Cerkljane in prebivalce drugih občin v regiji je povabil, da naslov Bevkove knjige iz Človek proti človeku skupaj spremenijo v Človek za človeka. Nagovor je sklenil s čestitkami občinskim nagrajencem in voščilom prebivalcem Cerkljanske ob občinskem prazniku. 
Gašper Uršič in Klemen Miklavič


Slavnostni govornik na prireditvi, župan MO Nova Gorica Klemen Miklavič, je ponos, dostojanstvo in uporništvo izpostavil kot vrednote, ki povezujejo Cerkljansko in Novo Gorico in jih poosebljata tudi človeka, ki sta s svojo življenjsko usodo povezala ti dve lokalni skupnosti: Milojka Štrukelj, primorska aktivistka, partizanka iz Solkana, ki je svojo življenjsko pot med drugo svetovno vojno sklenila v Cerknem, in France Bevk, literat in domoljub iz Zakojce, ki je postal eno najpomembnejših imen primorskega domoljubnega in kulturnega prostora.

V osrednjem delu slovesnosti sta župan Občine Cerkno Gašper Uršič in predsednik komisije za nagrade in priznanja Andraž Drešček podelila Bevkovo nagrado, Bevkovo priznanje in naziv častni občan. Bevkovo priznanje je prejelo društvo tabornikov Rod aragonitnih ježkov Cerkno za 25 let izvajanja taborniškega programa, skrbi za vzgojo mladih in aktivno sodelovanje pri aktivnostih civilne zaščite. Iz rok župana je priznanje  v imenu tabornikov prevzel starešina Blaž Makuc. Marko Obid, predsednik društva Driklc, pa je prevzel Bevkovo nagrado v imenu tega rokodelskega društva, ki jo je prejelo zaradi svojega ohranjanja lokalne identitete in kulturne dediščine domačega kraja.

Naziv častni občan občine Cerkno pa je na slovesnosti iz rok župana prevzel Marijan Platiše za svoje skoraj petdesetletno  požrtvovalno in aktivno delo v skupnosti in pomoč pri ohranjanju spomina na novejšo zgodovino.  Nagrajenci so se na svečanosti zahvalili za podeljena občinska priznanja, novi častni občan  Marijan Platiše pa je po prireditvi tako strnil svoja občutja ob prejemu naziva častni občan.

Izjava Marijan Platiše

Glasbeno je včerajšnjo slovesnost obogatil Boštjan Gombač, ki je s prepletom starodavnih in sodobnih zvokov, glasov narave in človeka pričaral prepleteno glasbeno doživetje, kjer je svoje mesto dobila tudi replika neandertalčeve piščali iz Divjih bab.

Po zaključku slovesnosti smo z nagrajenci posneli tudi pogovore, ki jim boste v našem radijskem, programu prisluhnili danes oziroma v prihodnjih dneh.   Župani: Uroš Brežan - Tolmin, Tomaž Vencelj- Idrija, Gašper Uršič - Cerkno, Klenem Miklavič - Nova Gorica, Tarik Žigon - Renče - Vogrsko, Milan Čadež -Gorenja vas - Poljane ter državni svetnik Bojan Režun (3. z leve)Metka Rupnik

FOTO: Bojan Tavčar

Izjava Marijan Platiše

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
23.02.2024
6°C / 12°C
sobota
24.02.2024
9°C / 12°C
nedelja
25.02.2024
8°C / 13°C