OBČINA KANAL OB SOČI SANIRALA NAPAKO NA GLAVNEM ČRPALIŠČU ZA VODARNO MOČILA

Četrtek, 01. oktober 2020

Občina Kanal ob Soči je sanirala okvaro črpalke na glavnem črpališču za vodarno Močila, ki na območju Anhovega s pitno vodo oskrbuje več kot 1100 ljudi. Kot so pojasnili na občini, so črpalko na servis poslali že v začetku septembra, tako da nemoteno obratuje že več dni.

Na občini so se tako odzvali na dokument Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v zvezi s stanjem pitne vode na tem območju. Tega so skupaj s priporočili NIJZ na občini prejeli 17. septembra, torej po tem, ko so črpalko na glavnem črpališču za vodarno Močila že sanirali.

NIJZ je mnenja, da je črpalka na glavnem črpališču že dlje časa v okvari in da čaka na popravilo, posledično pa da zato vodo črpajo iz pomožnega črpališča, pod tovarno Salonit Anhovo, kjer je voda v primerjavi z glavnim črpališčem toplejša. Temperatura v vodovodu je po ocenah NIJZ višja od priporočene.

Poleti je sicer na območju prišlo tudi do industrijskega onesnaženja pitne vode, ko je odpadna industrijska voda podjetja Eternit prek čistilne naprave zatekala v vodovod (zadevo je podjetje saniralo). V začetku septembra pa so krajani Anhova in dela Deskel poročali, da jim je iz pip pritekla onesnažena in motna voda.

Na občini so še pojasnili, da je 31. avgusta do povečane motnosti prišlo zaradi obilnih padavin v zgornjem Posočju. "Motnost, ki jo povzročijo padavine na tem območju, je zelo neugodna za obdelavo vode na vodarni," so poudarili.

Do dodatno povečane motnosti v omrežju pa je 2. septembra prišlo zaradi sosledja dveh dogodkov: prvi je pranje filtra na vodarni, drugi pa izpad napajanja z električno energijo na vodarni, so navedli na občini. Ob tem so poudarili, da ni mogoče, da bi neprečiščena voda v omrežje prišla brez vsakršne filtracije, da pa brez elektrike ni mogoče vode prečrpavati skozi filtre. Upravljalec je omrežje očistil z izpiranjem cevovodov, so pojasnili in zagotovili, da ni prišlo do distribucije neprečiščene vode v omrežje.

Glede gradnje novega vodovoda, k čemur je poleg sanacije pozval tudi NIJZ, pa so na občini Kanal ob Soči pojasnili, da v okviru reševanja oskrbe s pitno vodo v občini sodi tudi obnova vodarne Močila. Ta je predvidena za leto 2021 in je predvidena že v strategiji oskrbe s pitno vodo Občine Kanal ob Soči iz let 2014 in 2016.

"Strategija oskrbe s pitno vodo je bila v letu 2016 v občinskem svetu Občine Kanal ob Soči sprejeta soglasno. Obstoječa občinska uprava je intenzivno delala na posodobitvi vodarne Močila še preden je prišlo do nesreče v družbi Eternit Slovenija in na tem še vedno dela," so poudarili na občini in dodali, da pa se zaradi kompleksnosti zadeve in visoke vrednosti investicije to ne more zgoditi čez noč. 


STA


FOTO: Geokonfin

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
26.10.2020
13°C / 20°C
torek
27.10.2020
14°C / 18°C
sreda
28.10.2020
4°C / 20°C