NE BOJIM SE NE HUDIČA, NE BIRIČA!

Sreda, 30. september 2020

Mestni muzej Idrija že več let večplastno razvija zgodbo o tihotapki Marini Melhiorci. Iz razpoložljivih dokumentov so muzejski sodelavci izluščili nekaj ključnih dejstev o življenjski zgodbi te resnične osebnosti iz idrijske zgodovine, ki je najstarejša poimensko znana prekupčevalka s čipkami in tihotapka živega srebra iz prve polovice 18. stoletja. Kljub prebrisanosti so jo ujeli, pretepli in zaprli na idrijski grad. Kakšna je bila njena nadaljnja usoda, ali je preživela ali pa je njeno življenje ugasnilo, iz dokumentov ni razvidno, njena življenjska zgodba pa še dandanes odpira družbena vprašanja o pravici, etiki, revščini, ženskah, starosti, nasilju in ljubezni, a tudi o iznajdljivost in duhovitost preproste žene iz tistega časa.

Po tristo letih se je te dni Melhiorca znova vrnila na idrijski grad, tokat v obliki odrske uprizoritve Alenke Bole Vrabec z naslovom "Ne bojim se ne hudiča, ne biriča! - Pregon tihotapke Melhiorce", v kateri je lik Melhiorce izvrstno upodobila idrijska igralka Metka Pavšič.

Metka Rupnik se je z igralko in drugimi snovalci uprizoritve pogovarjala po petkovi predpremieri na idrijskem gradu.

 

pogovor s snovalci uprizoritve tihotapke Melhiorce

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
30.10.2020
5°C / 19°C
sobota
31.10.2020
5°C / 19°C
nedelja
01.11.2020
6°C / 20°C