VALVASORJEVO PRIZNANJE SMUČARSKEMU KLUBU LIVEK

Torek, 29. september 2020

Smučarski klub Matajur, Katja Roš, Radovan Lipušček in Ana Hawlina so včeraj,  28. septembra, v Ljubljani prejeli častno Valvasorjevo priznanje za prispevek k ohranjanju kulturne dediščine. Slovensko muzejsko društvo je tako potrdilo izjemnost razstave Zgodbe o ljudeh s krili na nogah in zbornika Matajurjeve smučine.


Ideja se je porodila ob 70. obletnici ustanovitve smučarskega kluba Matajur. Uredniški odbor  je zbral spomine, pričevanja, fotografije in zgodbe več kot 30 nekdanjih trenerjev, tekmovalcev, predsednikov kluba. Katja Roš je z raziskovalnim delom v vznemirljivo zgodbo zbrala spomine najstarejših Livčanov in obudila stoletno zgodovino smučanja na Livškem, ki velja za zibelko alpskega smučanja na Primorskem. Radovan Lipušček je z neutrudnim delom zbral podatke, listine, zapise iz arhivov, Ana Hawlina je zbornik in razstavo doživeto oblikovala. 
Slovensko muzejsko društvo je takole povzelo projekt: “Zgodbe stoletja zgodovine spretno vijugajo med vratci različne politične oz. državne ureditve in obeh svetovnih vojn: vijugajo skozi društvene in družbene odnose, skozi učenje in tečaje in se dotaknejo marsičesa, od smučarske mode, opreme, tekmovanj pa do sobivanja mejašev ob slovenski zahodni narodnostni meji.”
Razstava, ki je postala del livške zgodovinske poti Livška štorija, je na ogled v Šoli na Livku. 


Ivan Seljak, po sporočilu kluba


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
26.10.2020
13°C / 20°C
torek
27.10.2020
14°C / 18°C
sreda
28.10.2020
4°C / 20°C