ODSEVI SREBRNEGA ČASA ZA KREPITEV SPOMINA NA IDRIJSKO RUDARSKO ZGODOVINO IN DEDIŠČINO

Torek, 29. september 2020

Idrija vsako leto konec septembra in v prvi polovici oktobra skozi različne dogodke zaživi v spominih na rudniško zgodovino in dediščino živega srebra, ki jih poveže pod skupnim naslovom Odsevi srebrnega časa. Sodelavci Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija so z različnimi soorganizatorji tudi letos pripravili raznovrstne dogodke. Obiskovalcem bodo ponudili delavnico, vodene oglede, predstavitev knjige, razstavo, doživetje v jami, tematski pohod in koncert priznanega domačega izvajalca.


Letošnji Odsevi srebrnega časa naj bi se s prvim dogodkom, ogledom starih žgalnic živega srebra v okolici Idrije, pričeli 26. septembra, a je izvedbo dogodka organizatorjem preprečilo slabo vreme in so morali pohod preložiti. Letošnji niz dogodkov niz dogodkov se je tako pričel minulo nedeljo z lovom na Perkmandlčkov zaklad, podzemnim doživetjem za najmlajše v Antonijevem rovu. Jutri pa se bodo dogodki nadaljevali s predstavitvijo raziskav v sklopu projekta Odkrijmo žgalnice, v katerem so projektni sodelavci evidentirali in pregledali 26 žgalnic živega srebra, kjer so v 16. in 17. stoletju žgali cinabaritno rudo. Na ogled bo tudi razstava o žgalnicah in prikazano retortno ognjišče.


Rudniško dediščino predstavlja tudi ohranjeni del dimnika, ki se dviga na hribu, 158 metrov visoko nad žgalnico. Rudniški ‘raufnk’ je desetletja predstavljal značilno idrijsko veduto, ki jo bodo 3. oktobra s pohodom in postavitvijo nove informacijske table obudili v obliki razgledne točke nad Idrijo.

Tri dni kasneje bodo v idrijski Topilnici Hg obudili spomin na slovenskega rudarskega strokovnjaka, povezanega z rudnikom živega srebra, in prijatelja Idrije dr. Uroša Bajžlja. Sledili bosta še predstavitvi dveh knjig, in sicer virtualna, na katerih bodo predstavili knjigo Odsevi srebrnega časa, in druga v prostorih idrijskega Magazina, na kateri bo predstavljeno delo zgodovinarja dr. Helfrida Valentinischa Deželnoknežji rudnik živega srebra v obdobju med letoma 1575 in 1659.

Odseve srebrnega časa bodo sklenili s koncertom uveljavljenega slovenskega glasbenika, po rodu Idrijčana, harmonikarja in vokalista Marka Hatlaka in etno skupine Kapobanda.


Metka Rupnik

Foto: CUDHg

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
26.10.2020
13°C / 20°C
torek
27.10.2020
14°C / 18°C
sreda
28.10.2020
4°C / 20°C