PODRAGA - VAS S SAMOSTOJNO VAŠKO KNJIŽNICO

Nedelja, 27. september 2020

Na tole zadnjo septembrsko nedeljo nas je v oddaji Prepoznaj svoj kraj pot zanesla pod vznožje Vipavski brd, kjer smo se ustavili v vasi, ki leži na nadmorski višini 186 metrov in predstavlja še eno tipično vipavsko vas. Podraga je strnjena vas, ki leži v Občini Vipava in je z južne ter zahodne strani obdana več hribi, s severne strani pa se proti glavni cesti v dolino razprostirajo številni travniki, vinogradi in njive. Vas leži na sončni strani doline in prav zato ima odlične pogoje za sadjarstvo in vinogradništvo. Tudi dogajanje v sami vasi je pestro zato poskrbijo domačini, ki vsako leto prirejajo različne dogodke – med njimi tudi pohod, ki je speljan po Otmarjevi poti.


Na to nedeljsko dopoldne smo se torej ustavili v Podragi, kjer je naša sodelavka Ana Štokelj poklepetala s predsednico KS Podraga Marjano Furlan in domačinko ter občinsko svetnico Ido Ferjančič.


Pogovor o KS Podraga  

Kot ste že slišali je bila v Podragi, v preteklosti ustanovljena tudi samostojna krajevna kmetijska čitalnica in knjižnica, ki se je z nekaj prekinitvami in selitvami ohranila vse do danes.  Leta 2016, ob 150 letnici je doživela celovito prenovo, za katero so prostovoljno poskrbeli domačini. Sedaj je tako v vaški knjižnici Podražanom na voljo okrog 3100 knjižnih enot  različnih zvrst. Že vse od začetka njenega delovanja pa je bil njen namen poleg izposoje knjig tudi druženje, ki v današnjih časih povezuje, izobražuje in vzgaja tako staro kot mlado še posebej v zimskih časih. Več o tem kakšni so bili začetki podraške knjižnice in kakšno je njeno današnje delovanje ter katere vse dejavnosti izvaja nam je zaupala Ida Ferjančič. 


Pogovor o samostojni knjižnici
Ana Štokelj

Pogovor o KS Podraga
Pogovor o krajevni knjižnici

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
31.10.2020
5°C / 19°C
nedelja
01.11.2020
5°C / 19°C
ponedeljek
02.11.2020
6°C / 20°C