PREDSEDNIKU DZ ZORČIČU V NOVI GORICI PREDSTAVILI PROJEKT CENTER ZELENIH TEHNOLOGIJ

Torek, 15. september 2020

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je današnji praznik vrnitve Primorske k matični domovini izkoristil za obisk Mestne občine Nova Gorica. Zorčiču so v sklopu obiska predstavili tudi prednostni regijski projekt Center zelenih tehnologij, ki bo usmerjen v razvoj naravi in človeku prijaznih tehnologij, so sporočili iz novogoriške občine.

Po mnenju predsednika DZ bi projekt ob ustrezni pomoči države pomembno prispeval k nadaljnjemu razvoju ne samo Goriške regije ampak tudi države in celo tega dela Evrope. "Ocenjujem, da gre za zanimiv projekt. Županu sem obljubil, kolikor lahko sam prispevam k temu projektu, da tudi sam spodbudim tako ministra za gospodarstvo kot ministrico za šolstvo, da sedejo za mizo in preverijo možnosti uresničitve projekta," je med obiskom dejal Zorčič.Projekt nastaja v tesnem sodelovanju lokalnih skupnosti, domačih podjetij in Univerze v Novi Gorici, ki je tudi nosilka projekta. Kot je pojasnil rektor univerze Danilo Zavrtanik, namen centra ni zgolj raziskovanje kot tako, ampak je ključni element ustvarjanje nove, zelene tehnologije. Cilj je, da bi v okviru centra delali tudi z gospodarskimi subjekti. Kot meni Zavrtanik, bi vlada morala vlagati predvsem v takšne projekte, ki okolju prinašajo dodano vrednost.

Po besedah župana Nove Gorice Klemna Miklaviča je projekt regijskega in nacionalnega pomena. Kot je dejal, se bo država morala odločiti, da locira centre, ki bodo imeli ta značaj in bodo razvijali izrazito zelene tehnologije.

"Zeleni dogovor EU se bo odražal tudi v izdatnem financiranju. Mi si to obetamo, ker bo bistveno spremenilo gospodarsko sliko in stopnjo blaginje v naših krajih. Usmerjamo se v tehnologije, ki bodo ustvarjale možnost za podjetja in gospodarske programe z visoko dodano vrednostjo, ki bodo zaposlovale mlade in s tem dale tudi nov pogon naši regiji. Vključujemo vse subjekte, ki imajo kakršnokoli inovacijsko ali raziskovalno naravo," je dejal župan. Center zelenih tehnologij sicer sodi med regijske projekte, za katere pričakujejo sredstva iz naslova okrevanja gospodarstva po epidemiji koronavirusa.

Zorčič je med drugim obiskal tudi Osnovno šolo Milojke Štrukelj, kjer se je z učenci pogovarjal o pomenu parlamentarne demokracije. Ogledal si je tudi Medpodjetniški izobraževalni center v Novi Gorici ter Oddelek za invalidno mladino v Stari Gori, so še zapisali v sporočilu za javnost.Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
26.09.2020
10°C / 18°C
nedelja
27.09.2020
8°C / 18°C
ponedeljek
28.09.2020
10°C / 18°C