OB PRAZNIKU VRNITVE PRIMORSKE K MATIČNI DOMOVINI VEČ SLOVESNOSTI

Torek, 15. september 2020

V Sloveniji danes praznujemo praznik vrnitve Primorske k matični domovini v spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe leta 1947, s katero se je večina Primorcev pridružila matičnemu narodu. Ob državnem prazniku, ki sicer ni dela prost dan, bo po državi potekalo več slovesnosti, osrednja pa je bila že v soboto v Ankaranu. 

Predsednik republike Borut Pahor je na osrednji slovesnosti poudaril pomen odgovornosti za krepitev demokratičnih in državotvornih vrednot, ki so gradnik obetavne prihodnosti. Zavzel se je za več medsebojnega sodelovanja. 

"Med nami je vse preveč nestrpnosti in celo sovraštva. To ni prihodnost, ki je obetavna, in to mi lahko spremenimo," je pozval. Prav državni praznik je po oceni Pahorja opomnik, da nas veliko več stvari povezuje, kot ločuje in da lahko velike stvari za skupnost dosežemo le skupaj. 

Premier Janez Janša je v poslanici ob današnjem dnevu vrnitve Primorske k matični domovini poudaril, da je današnji praznik izraz spoštovanja ter hvaležnosti generacijam Primork in Primorcev za njihov narodni ponos, trdoživost, upor zoper potujčevanje ter fašizem in njihovo zvestobo slovenstvu.

Današnji praznik ne povezuje le Primorcev, ampak ves narod, je v poslanici zapisal premier. "Praznujemo moč preživetja naroda, ki ga je zgodovina postavila pred številne težke preizkušnje. Današnji praznik pa je tudi praznik ljubezni do domovine," je dodal. 


Ob državnem prazniku bo danes po državi potekalo več slovesnosti. V predsedniški palači bo Pahor ob dnevu odprtih vrat nagovoril državljane. V počastitev praznika bo pred predsedniško palačo med 9. in 21. uro postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Predsednik DZ Igor Zorčič bo ob prazniku obiskal Mestno občino Nova Gorica in še nekatere ustanove v okolici. Stranka SD pa slovesnost pripravlja na Kongresnem trgu v Ljubljani, udeležil se je bo tudi predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Marijan Križman. 

Praznik vrnitve Primorske k matični domovini je državni praznik od leta 2005, vendar ni dela prost dan. Prireditev ob prazniku izmenično pripravljajo posamezne primorske občine, saj je državna proslava organizirana le vsakih pet let.

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
26.09.2020
10°C / 18°C
nedelja
27.09.2020
8°C / 18°C
ponedeljek
28.09.2020
10°C / 18°C