DELI DANILA JEREBA UVRŠČENI NA RAZSTAVI V PIRANU IN NA GRADU SNEŽNIK

Petek, 11. september 2020

Idrijski slikar Danilo Jereb se je te dni razveselil dveh pomembnih slikarskih dosežkov. Njegovi deli sta se namreč v močni konkurenci uvrstili med izbrana dela na razstavo LV. mednarodnega slikarskega ex-tempore v Piranu in na Državno tematsko razstavo 2020 na gradu Snežnik. Obe uvrstitvi potrjujeta kakovost likovnega ustvarjanja tega idrijskega ljubiteljskega slikarja, ki se je v Piranu tako postavil ob bok tudi mnogim akademsko izobraženim likovnikom, na državni razstavi pa med izbrane ljubiteljske likovne ustvarjalce v slovenskem merilu.


LV. mednarodni slikarski ex-tempore v Piranu je eden najpomembnejših likovnih dogodkov v slovenski Istri in so ga v neposrednem prenosu predvajali na Facebookovem profilu Obalnih galerij Piran. Prijavilo se je 238 udeležencev, oddanih je bilo 204 likovnih del, med katerimi je žirija za razstavo, ki je do 18. oktobra postavljena v Mestni galeriji Piran in Razstavišču Monfort v Portorožu, izbrala 96 likovnih del, med njimi tudi delo Danila Jereba.


Do 4. oktobra pa je na gradu Snežnik na ogled 7. Državna tematska razstava 2020, tokrat na temo Oblo in oglato. Te bienalne tematske razstave v državnem merilu, ki jih Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti  organizira že od leta 2008, so namenjene ljubiteljskim likovnim ustvarjalcem. Državni selektor, akademski slikar Janez Zalaznik je po ogledu vseh regijskih razstav za državno razstavo izbral 60 del: 32 slik, med njimi tudi delo Danila Jereba, 11 skulptur oziroma tridimenzionalnih objektov, sedem fotografij, šest del v keramiki, tri grafike in en umetniški multimedijski performans.


Izjava Danilo Jereb


Državne tematske razstave, namenjene ljubiteljskim likovnim ustvarjalcem, presegajo klasične likovne tematske natečaje, saj je projekt zastavljen širše in čez daljše časovno obdobje. Priprave na sedmo razstavo, Oblo in oglato, so se tako pričele že z razpisom teme jeseni 2018, spomladi 2019 je v zbirki Likovni odsevi izšel poglobljen priročnik Janeza Zalaznika z istim naslovom, sledilo je 12 predavanj in delavnic za ljubiteljske ustvarjalce po celi Sloveniji ter predstavitve njihovih del na regijskih razstavah.


Metka Rupnik

Foto: Likovno delo, razstavljeno na državni razstavi (osebni footarhiv Danila Jereba)

 

izjava Danilo Jereb

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
28.09.2020
10°C / 14°C
torek
29.09.2020
7°C / 20°C
sreda
30.09.2020
7°C / 22°C