DANES POSEBEJ PRAZNIČNO V SPODNJI IDRIJI

Sobota, 15. avgust 2020

Veliki šmaren je že od nekdaj spodnjeidrijski farni praznik, saj je bila cerkev Device Marije Vnebovzete, po domače jo imenujejo Marija na skalci, eno pomembnejših romarskih središč za vse okoliške kraje. Cerkev je s preko 800-letno tradicijo najstarejši sakralni in kulturno-zgodovinski spomenik na Idrijskem. Legendarno izročilo pripoveduje o čudežnem prikazovanju Marijine slike na Skalci nad Idrijco, kjer so potem postavili prvotno kapelo. Prve omembe cerkvice so zabeležene v 12. stoletju. Že včeraj, ob obletnici njegove smrti, smo poročali, da je freske v cerkvi v letih 1762 in 1766 izdelal idrijski kartograf, politehnik in slikar Jožef Mrak.


Zaradi zdravstvenih razlogov bo letošnji program, ki ga je v sodelovanju z društvi pripravila Krajevna skupnost Spodnja Idrija, zelo okrnjen, kljub temu pa bo dovolj razlogov za obisk Spodnje Idrije.


Vse od 8. ure dalje se v športnem parku odvija turnir v balinanju, ob 18. uri pa bo ob teniškem igrišču program za otroke z zanimivo predstavo. Od 19. ure dalje se bo na istem delu Spodnje Idrije, torej na prostoru za staro šolo, odvijal zabavni program.


Letošnje prireditve v Spodnji Idriji pa spremlja tudi poseben dogodek. Na vseh lokacijah prireditev bodo simbolično razvili novo zastavo. Na njej so vse glavne značilnosti tega kraja. Vojko Carl, predsednik Krajevne skupnosti Spodnja Idrija:


Posnetek: Vojko Carl 1Spodnja Idrija že ima svoj grb, ki ga je pred leti izdelal Rudi Skočir.


Zastavo Spodnje Idrije je oblikoval domačin Gregor Koželj, ki je celotno delo opravil povsem prostovoljno. Prav te Vojko Carl v prihodnje pričakuje tudi od številnih krajanov, ki bodo na tak način ponovno prebudili kraj. Vojko Carl:


Posnetek Vojko Carl 2Foto: Župnija Spodnja Idrija


Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
28.09.2020
10°C / 14°C
torek
29.09.2020
7°C / 20°C
sreda
30.09.2020
7°C / 22°C