MILAN KREK NA DELOVNEM OBISKU V ANHOVEM

Petek, 14. avgust 2020

Direktor NIJZ Milan Krek se je danes na povabilo naravovarstvenega društva Eko Anhovo ustavil na delovnem obisku v Anhovem, kjer se je najprej srečal s krajani, ki jih je pred dobrima dvema tednoma prizadelo hudo onesnaženje vodovodnega sistema. Po srečanju so mu predstavniki društva Eko Anhovo predstavili okoljsko in zdravstveno problematiko srednje soške doline s težiščem na onesnaženju, ki ga povzroča sosežig pri izdelavi klinkerja v cementarni Salonit Anhovo. Slednjo je Kreku predstavil Božo Rustja iz društva Eko Anhovo, zdravstveno problematiko je predstavila dr. med. Nevenka Mlinar, splošna zdravnica v ambulanti Deskle, kot zadnja pa je svoj pogled na stanje v dolini predstavila občanka kanalske občine, mlada zdravnica in mama Ana Mavrič.

Po predstavitvi je bila za predstavnike medijev organizirana novinarska konferenca, na kateri je Milan Krek podprl prizadevanja krajanov Anhovega in občanov kanalske občine širše. Vodno onesnaženje je označil za dogodek, ki nikakor ne more kar tako izzveneti, potrebno je najti odgovornega in ga, če se bo to smatralo za upravičeno, privesti pred sodišče, saj je, kakor je poudaril, onesnaženje pitne vode v kazenskem zakoniku opredeljeno kot kaznivo dejanje. Krek glede ukrepov in pomislekov glede obstoječega vodovoda:

IZJAVA Milan Krek 1

Kako dolgoročno rešiti težavo glede trenutnega vodnega vira, Milan Krek.

IZJAVA Milan Krek 2

Poudaril je, da je zagotovitev vode iz drugega vira apel NIJZ-ja občini, ki tukaj z vodo upravlja.
Kar se tiče siceršnjega onesnaženja s sosežigom pa je Krek povedal:

IZJAVA Milan Krek 3


S tem je podprl ekologe, ki že dalj časa trdijo, da sem dodatno onesnaženje ne sodi. Za NIJZ tako ni sprejemljivo, da tu ljudje statistično umirajo prej, kakor to velja za preostalo Slovenijo.
Nevenka Mlinar je ponovila zgodbo o velikem število mezoteliomov v dolini in s tem slabo zdravstveno stanje doline.

Miha Stegel je v imenu civilne iniciative Danes! predstavil podatke analize vzorca vode, ki je bil odvzet na dan najhujšega onesnaženja, ki je, poleg drugega, pokazal na visoko vsebnost kroma (430 mg/L), od tega 410 mg/L kroma-6, močno rakotvorne spojine. Vrednosti so bile presežene osemkratno. Njihova želja je, da se razišče izvor onesnaženja, poudaril je tudi, da je voda iz Soče neprimerna zaradi visoke temperature na mestu odvzema, posebej poleti, in vsebnosti živega srebra, ki v Sočo pride z reko Idrijco.
V imenu Civilne iniciative Danes! je Stegel posredoval poziv različnim institucijam:

IZJAVA: Miha Stegel


Poleg tega je Miha Stegel navedel zahteve civilne iniciative Danes!. Med drugim zahtevajo, da se sproži preiskava dogodkov in se ugotovita objektivna in subjektivna odgovornost; da se ugotovi obseg in trajanje onesnaženja in se aktivno sanira okolje in prepreči potencialno ponovno onesnaženje; ena od zahtev pa se je nanašala tudi na geološke raziskave, ki bi prikazale realno razliko med naravno sestavo tal brez prisotnosti industrije in dejanskim stanjem tal.


Primož Božič

 

Milan Krek 1
Milan Krek 2
Milan Krek 3
Miha Stegel

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
28.09.2020
10°C / 14°C
torek
29.09.2020
7°C / 20°C
sreda
30.09.2020
7°C / 22°C