PRAZNIK MARIJINEGA VNEBOVZETJA JE NA PRIMORSKEM ŠE POSEBEJ SLOVESEN

Petek, 14. avgust 2020

Katoliška Cerkev bo jutri, 15. avgusta, obhajala praznik Marijinega vnebovzetja ali veliki šmaren, ki poudarja dostojanstvo vsake ženske. Na ta največji cerkveni Marijin praznik verniki romajo v Marijina svetišča po Sloveniji, eno najbolj obiskanih so Brezje. Letos bodo romanja in slovesnosti zaznamovali tudi ukrepi zaradi covida-19.

Z letošnjim praznikom niso najbolj zadovoljni zaposleni, saj je padel na soboto, sicer pa je že od leta 1992 tudi dela prost dan.

Tokrat bodo romanja in bogoslužja prilagojena epidemiološkim razmeram in ukrepom za preprečevanje okužb s koronavirusom.

Na vseh velikih slovesnostih po Sloveniji bodo jutri maševali škofje. Na Brezjah bo ob 10. uri na  trgu pred baziliko Marije Pomagaj  škofijsko romanje. Slovesno somaševanje in ponovno slovesno izročitev slovenskega naroda Božji materi Mariji bo vodil kardinal Franc Rode, somaševal bo ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.Log pri VipaviTudi na Primorskem, kjer je kar 15 cerkva posvečenih skrivnosti Marijinega vnebovzetja, bo te dni veliko slovesnosti. Koprski škof Jurij Bizjak bo daroval praznično sveto mašo jutri, 15. avgusta,  na Sveti Gori ob 10. uri, upokojeni koprski škof Metod Pirih pa bo ta dan maševal ob 10.00 uri v romarski cerkvi v Logu pri Vipavi.

Že nocoj bo škof Bizjak somaševal  v Strunjanu, v župnijski cerkvi Matere Božje. Glavna romarska maša v Strunjanu bo jutri ob 10. uri, zaradi varnosti pa tokrat ne bo tradicionalne procesije.

Bodo pa obenem slavili 500-letnico tamkajšnje oltarne slike. Ta upodablja legendo, po kateri se je v noči med 14. in 15. avgustom 1512 pri vratih porušene cerkvice čuvajema vinogradov prikazala Marija.

Na severnem Primorskem smo nekaj cerkva že omenili, to pa niti slučajno niso vse. Mariji Vnebovzeti so posvečene  različne cerkve od Kanala do Bovca, pa v Vrtovinu, Lokavcu, Podmelcu in tako dalje.

Ena najbolj znanih cerkva je tudi Marija na Skalci v Spodnji Idriji. Romarska cerkev, ki smo jo danes že omenjali v povezavi z Jožefom Mrakom, ima več kot 800-letno zgodovino. Na veliki šmaren svoj praznik praznujejo tudi prebivalci Spodnje Idrije, ki bodo jutri izpeljali prilagojene Prfarske dneve in razvili celo svojo zastavo. Več o tem pa v jutrišnjih informativnih oddajah na Primorskem valu.


Naslovna fotografija: svetagora.siIvan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
28.09.2020
10°C / 14°C
torek
29.09.2020
7°C / 20°C
sreda
30.09.2020
7°C / 22°C