LE GALERIJA V ZALI NI BILA MRAKOVA ZAMISEL

Petek, 14. avgust 2020

Danes, 14. avgusta, se v Idriji spominjajo smrti enega največjih mož, ki je povezan z njeno zgodovino – Jožefa Mraka, ki je bil rojen leta 1709, umrl pa na današnji dan, leta 1786.

Vrhunski jamomerec, geodet, kartograf, učitelj in slikar je še najbolj poznan po imenitnih monumentalnih klavžah na Idrijci in Belci, ki jim danes pogosto rečejo "slovenske piramide".

Mrak je bil nekakšen utemeljitelj idrijske kartografske šole. Že kot praktikant je leta 1736 izdelal več načrtov rudnika živega srebra, čez nekaj let pa tudi zemljevid Idrije. Bil je projektant žgalnice in drugih objektov v Idriji. Prav tako je poznan tudi po rudarskih projektih izven rodnega mesta, denimo na Koroškem, v Karavankah, Zasavju in na Moravskem.

Prebivalci Spodnje Idrije se ga bodo gotovo spomnili jutri, ko bodo ob velikem šmarnu obiskali cerkev Marijinega vnebovzetja. Tudi tam je namreč pustil svojo sled, saj je ob prenovi to cerkev okrasil s freskami.

Naj omenimo še eno zanimivost, povezano z Mrakom. V drugi polovici 18. stoletja je ta veliki Idrijčan trasiral cesto po Zali. Taka, sicer delno obnovljena, prometu služi še danes, le da nova galerija ni njegova zamisel.

Zapuščino Jožefa Mraka ohranjajo številne muzejske ustanove, med drugim Mestni muzej Idrija. Morda je prav to priložnost, da ga obiščete.


Vir fotografije: Mestni muzej Idrija


Ivan Seljak 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
28.09.2020
10°C / 14°C
torek
29.09.2020
7°C / 20°C
sreda
30.09.2020
7°C / 22°C