V KOBARIDU BO DANES ZAZVENEL KONCERT MIRU

Četrtek, 13. avgust 2020

V Kobaridu danes pripravljajo že tradicionalni Koncert miru, na katerem bosta nastopila Severa in Gal Gjurin z gosti. S primerno glasbeno vsebino in gosti želijo preko Koncerta miru ohranjati spomin na padle vojake v prvi svetovni vojni ter širiti vrednoto miru, obenem pa domačinom in obiskovalcem brezplačno ponuditi vrhunsko glasbeno doživetje.

Kot je povedala vodja Fundacije miru v Posočju Maša Klavora, je koncert postal že tradicionalen. V preteklosti so se ga udeleževali visoki gostje tako iz Slovenije kot tujine, letos pa tega žal ne bo.

"Koncert si bo lahko ogledalo 500 obiskovalcev, poskrbeli smo za dovolj veliko razdaljo med stoli, obiskovalci pa bodo morali med koncertom nositi maske. Sicer je obisk koncerta brezplačen, za zagotovitev mesta pa je vendarle potrebna prijava," je dejala.

Slavnostna govornica bo zamejska Slovenka Mara Černic, nekdanja podpredsednica Goriške pokrajine v Italiji in članica uprave Fundacije poti miru.

"Upam, da bomo pripravili lep dogodek in da nam bo vreme naklonjeno, da ga bomo lahko tudi izvedli. Ta dogodek je obenem tudi obeleževanje okroglih jubilejev, 30-letnice Kobariškega muzeja in 20-letnice Fundacije Poti miru," je še dejala Klavora.

Projekt Poti miru od Alp do Jadrana - dediščina 1. svetovne vojne je bil leta 2016 vpisan na Unescov poskusni seznam svetovne dediščine. Soško bojišče prve svetovne vojne je za seboj pustilo veliko ostalin: vojaška pokopališča, kaverne, strelske jarke, kostnice, kapele, spomenike, muzeje na prostem in druga obeležja, ki predstavljajo pomembno snovno in nesnovno dediščino evropske in svetovne zgodovine ter opozarjajo na potrebo po miru in sodelovanju med narodi.Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
28.09.2020
10°C / 14°C
torek
29.09.2020
7°C / 20°C
sreda
30.09.2020
7°C / 22°C