IZ LOKAVCA DO PREDMEJE POL LETA PREKO COLA

Torek, 11. avgust 2020

 Po podatkih Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo bo  v ponedeljek,17. Avgusta, stekla sanacija obcestnih brežin in treh predorov na državni regionalni cesti Ajdovščina – Predmeja. Dela bodo trajala kar pol leta in v tem času bo veljala popolna prepoved prometa. Obvoz bo preko Cola.

Gre za več kot 100 let staro cesto, ki se iz zaledja Ajdovščine skozi Lokavec dvigne na planoto.
Del ceste je bil že obnovljen, saj je staro pred leti odnesel velik plaz. Zožan odsek  proti vrh, ki je eden najbolj spektakularnih cest v Sloveniji, pa ni doživel velikih obnov, razen leta 1955, ko so popravili nekaj ovinkov in večji predor.

Direkcija RS za infrastrukturo je po pregledu ceste ugotovila, da je na dveh pododsekih potrebna sanacija zalednih in obcestnih brežin ter predorov. Obravnavana pododseka ceste v dolžini 230 in 115 metrov ležita pod grebenom Črni Školj,  na nadmorski višini med 780 in 825 metrov. Na tem mestu je cesta večinoma vkopana v dolomitno pobočje, delno pa je izvedena na nasipih, varovanih s kamnitimi zidovi. 

Župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin.

V naslednjih šestih mesecih bosta izvajalca del  EHO PROJEKT d.o.o. in  Feniks d.o.o. uredila viseče in visokonatezne mreže, lovilne ograje ter kamnite zložbe. Vrednost del znaša dobrih 640 tisoč evrov.


Ivan Seljak (po podatkih DRSC)

Tadej Beočanion

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
28.09.2020
10°C / 14°C
torek
29.09.2020
7°C / 20°C
sreda
30.09.2020
7°C / 22°C