V TRENTI O OHRANJANJU IN UPRAVLJANJU GOZDOV

Ponedeljek, 10. avgust 2020

Med aktivnosti mednarodnega društva za varstvo Alp CIPRA sodijo že vrsto let dogodki, poimenovani Ogenj v Alpah. Vsakoletni Ogenj je posvečen temi iz varstva alpskega okolja, letos so udeleženci govorili o gozdu s poudarkom na negi in njegovih socialnih funkcijah. Katarina Žakelj nas je v pogovoru popeljala skozi letošnje dogajanje na tem tradicionalnem dogodku, kaj vse so udeleženci imeli priložnost slišati in se o gozdu novega naučiti.    

Pogovor: Katarina Žakelj

Letošnji Ogenj v Alpah je potekal v soboto, 8. 8. 2020. Potekal je v Trenti, udeležili pa so se ga: domačini, revirni gozdar in različni strokovnjaki. Ti so 25 mladih udeležencev popeljali skozi lokalni gozd, jim predstavili kulturno krajino in zgodovino območja. Govorili so o negi gozda, njegovih funkcijah in vlogah. Nekatere izmed socialnih vlog gozda so pobliže spoznali z delavnicami (Zdravilni atributi gozda – Darija Cvikl, Gozdna pedagogika in funkcije gozda – Kristina Sever ter Gozd, obiskovalci, odnosi – Marko Slapnik). 


Na popoldanski okrogli mizi z naslovom »Pozor, obiskovalci gredo! Gozd kot pokazatelj družbenih odnosov« so se dotaknili problematike obiska gozda: o bontonu prebivalcev in obiskovalcev je spregovoril Marko Pretner (Triglavski narodni park, Agrarna skupnost vasi Trenta) Miro Kristan (Posoški razvojni center) je predaval o kolesarjenju v naravnem okolju, o vlogi in negi gozdov je spregovoril Jože Prah (Zavod RS za gozdove), Nevenka Bogataj (Andragoški center Slovenije) pa o agrarnih skupnostih v Sloveniji in Evropi.


Dan so sklenili s podpisom dogovora med agrarno skupnostjo vasi Trenta ter CIPRO Slovenija o upravljanju gozda s poudarjeno socialno funkcijo.


Primož Božič

Foto: CIPRA Slovenija

Pogovor: Katarina Žakelj

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
26.09.2020
10°C / 18°C
nedelja
27.09.2020
8°C / 18°C
ponedeljek
28.09.2020
10°C / 18°C