LOŽE - SKRITI BISER VIPAVSKE

Nedelja, 09. avgust 2020

Na tole sončno nedeljo nas je pot ponovno zanesla v Zgornje Vipavsko dolino, natančneje pod vznožje Vipavskih brd, kjer smo se ustavili v gručasti vasi, ki je z vseh strani obdana z vinogradi. Lože ležijo na nadmorski višini 139 m in spadajo v skupino manjših a čudovitih Vipavskih vasi, ki zajema še zaselke Srednja vas, Zadnja vas in zaselek Jamški.


Lože so še eden skriti biser vipavske, ki v svojem osrčju skrivajo zanimivo kulturno dediščino. Na vasjo namreč stoji grad Lože, katerega začetki segajo že v 12.stoletje. Grad je bil v zgodovini vasi še kako pomemben, saj je v njem delovala kmetijska šola, ki je nekako vplivala, da je bilo in je še vedno vinogradništvo v vasi ena izmed pomembnih kmetijskih panog. Tako lahko obiskovalec v Ložah okusi številne kvalitetne stare sorte kot so rebula, malvazija, zelen in pinela.
Na to nedeljsko dopoldne smo se torej ustavili v Ložah, kjer je naša sodelavka Ana Štokelj poklepetala s predsednico KS Lože, Ano Lulik.


Pogovor o vasi Lože – Ana LulikGrad Lože


Vipavska dolina zaradi svoje čarobnosti in kulinarike, v zadnjem času privablja vedno več turistov, ki so nad slikovito pokrajino in očarljivo vipavsko arhitekturo navdušeni. Da pa turisti doživijo Zgornjo Vipavsko dolino kar se da avanturistično, se na potep po vaseh odpravijo s kar kolesi.


Dimitrij in Ana Lulik sta tako iz lastnega zanimanja začela s podjetniško idejo o izposoji električnih gorskih koles, ki sta jo nadgradila z nadgradila tudi z izposojo navadnih koles.


Pogovor o izposoji električnih koles


V Vipavski dolini so tako na voljo najsodobnejša električna kolesa, s katerimi postane vsak vzpon lahek, hkrati pa kolesarjem omogočajo pravo kolesarsko izkušnjo, saj lahko brez večjih naporov obiščejo zanimive vasi, griče in vrhove z razgledi. Obnovljena šola


Ana Štokelj

Ana Lulik o vasi
Ana Lulik o izposoji koles

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
26.09.2020
10°C / 18°C
nedelja
27.09.2020
8°C / 18°C
ponedeljek
28.09.2020
10°C / 18°C