MLADENIČI PO 50 LETIH PONOVNO NA ČRNO PRST

Nedelja, 09. avgust 2020

Danes so se v Podbrdu (na Kacenpohu), malo pred 6. uro zjutraj, tako kot pred 50 leti, zbrali prvi trije tekači gorskega teka v Sloveniji Ivana Anderleta na Črno pst Marko Dakskobler, Ivan Čufer in Peter Čufer. Z njimi je bil tudi prijatelj Aleksander Čufer, v uniformi železničarja iz časa Jugoslavije, s staro štartersko uro, tako, kot jo je pred 50 leti imel v roki takratni starter Janko Valentinčič ter izrekel: »Ura je devet! No pobje, zdej pa le pejta!« Proti vrhu so jih spremljali domač gorski tekač Simon Drole in gorska tekačica Milojka Čufer ter Aleksander Čufer - vsi so člani Planinskega društva Podbrdo, za katerega tečejo in promovirajo Podbrdo kot zibelko gorskega teka že več let.

Prvi je bil namreč na predlog predsednika PD Podbrdo, Ivana Anderleta, izpeljan 9. avgusta 1970. Udeležili so se ga le trije pogumneži. Dogodek je bil uradno označen kot neetičen, tako da je bil naslednji šele 2. septembra 1995, na pobudo Ivana Čuferja. Pomerili naj bi se le slovenski gorski reševalci, a so v zadnjem hipu k sodelovanju povabili vse ljubitelje te discipline.

Šele ob 40-letnici prvega teka je bilo potrjeno, da se je gorski tek rodil v Podbrdu in da so Marko Dakskobler, Ivan Čufer in Peter Čufer pionirji gorskega teka v Sloveniji.


 


 

Na Črno prst so prišli točno ob 8.00 uri. Letos z nahrbtniki, pred 50 leti brez nahrbtnikov. Zadnjo ravnino pred ciljem pa so pritekli v takšnem vrstnem redu kot pred 50 leti, drug za drugim: Marko Dakskobler, Peter Čufer in Ivan Čufer. Peter Čufer je preko valov Primorskega Vala obudil spomine na tisti dan, ko je tudi bila nedelja, 9. avgust 1970. S pozdravi vsem Graparjem in ostalim podpornikom, bodo dan nadaljevali v sončni Črni prsti s prijatelji, nato pa z varnim korakom v dolino v svoj domači graparski kraj, ki je zibelka gorskega teka.


Foto: Milojka Čufer


Alenka Zgaga
Pogovor Cufer

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
28.09.2020
10°C / 14°C
torek
29.09.2020
7°C / 20°C
sreda
30.09.2020
7°C / 22°C