JURIJ BIZJAK BO BLAGOSLOVIL OBNOVLJENO CERKVICO MARIJE SNEŽNE NAD GOČAMI

Nedelja, 09. avgust 2020

Danes ob 16. uri bo nad Gočami potekala slovesnost v čast obnovljeni cerkvi Marije Snežne. Obnovljeno romarsko cerkev nad Gočami bo blagoslovil škof msgr. Jurij Bizjak, sveta maša bo zaradi trenutnih razmer potekala na spodnjem travniku pod samo cerkvijo.
Na razgledni vzpetini na 409 metrih nadmorske višine, med vinogradi in vasjo Goče se razprostira vrh Obelunec. Na tem vrhu je bila v prvi polovici 17.stoleta postavljena romarska cerkev Marije Snežne, ki je v letošnjem letu v dobrih treh mesecih doživela celovito prenovo. Obzidje okrog same cerkve je bilo prenovljeno že leta 2017, po tri letnem premoru pa je sledila še prenova cerkve, ki bo še dodatno pripomogla k ohranjanju kulturne dediščine.  Več o tem kaj vse je bilo obnovljenega, goški župnik Ivan Furlan.


Izjava Ivan Furlan
Za obnovo, vredno okrog 100.000 evrov je poskrbela domača župnija Goče ob pomoči ministrstva z kulturo in vipavske občine. V obnovo cerkve je bilo vloženih tudi veliko prostovoljnih ur s strani domačinov, ki so nad obnovo navdušeni.


Ta čudovita romarska cerkvica ima na stropu prezbiterija in v obočnih kapah naslikano Srce Marijino z vazami cvetja.  Velik stebrni oltar, izdelan iz mavca pa je posvečen Devici Mariji. Lesen kip Marije Snežne v freskirni oltarni niši pa je leta 1965 izdelal Tone Kralj.
Seveda pa tovrstna cerkev Marije Snežne ni edina v Sloveniji. Več o tem kako je prišlo, do gradenj cerkvic Marij Snežnih v Sloveniji, goški župnik Ivan Furlan.


Izjava Ivan Furlan o postavitvi cerkva Marij Snežnih


Romarska cerkev Marije Snežne ni edina obnova objekta v župniji Goče. Pred leti je bila ob sodelovanju domačega župnika Ivana Furlana prenovljena tudi župnijska cerkev sv. Andreja na Gočah, kapela božjega groba na domačem pokopališču in domače župnišče. V župniji pa bo pestro tudi v prihodnje. Ivan Furlan.


Izjava Ivan Furlan o prihodnosti Ana ŠtokeljKomentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
28.09.2020
10°C / 14°C
torek
29.09.2020
7°C / 20°C
sreda
30.09.2020
7°C / 22°C