PISATELJICA, KAMIŠIBAJ IN OTROCI

Nedelja, 09. avgust 2020

Idrijsko rudarsko hišo na Bazoviški ulici, za katero skrbi Mestni muzej Idrija in predstavlja tipično rudarsko arhitekturo mesta ter nekdanjo bivanjsko kulturo idrijske rudarske družine, te dni bogatijo še drugačne vsebine. Čez poletje je v njej urejena pisateljska rezidenca, kjer bosta, če bo šlo vse po načrtih, nastali dve novi literarni deli, ki ju bodo navdahnile zgodbe mesta Idrija in njegovih ljudi. Po Mateji Perpar, ki je v njej ustvarjala julija, ta mesec v pisateljski rezidenci gostuje Natalija Šimunovič.

Tudi Natalija Šimunovič, večkrat nagrajena avtorica daljših proznih del, je sprejela izziv, da bo v 21 dneh v pisateljski rezidenci napisala novo knjigo. V prvih dneh ustvarjalnega procesa želi skozi literaturo, spoznavanje mesta in pogovore z Idrijčani izluščiti zamisel za svoje literarno delo.

Izjava Natalija Šimunovič

Literarno delo, ki ga bo ustvarila v pisateljski rezidenci v idrijski rudarski hiši, naj bi, tako kot  delo njene predhodnice Perparjeve, pri Založbi Bogataj izšlo spomladi prihodnje leto.

Šimunovičevo so že obiskali malčki in vzgojiteljice iz idrijskega vrtca, za katere je pisateljica pred rudarsko hišo uprizorila kamišibaj pravljico Štirje letni časi ali kako je Jesenček iskal zimo, ki bo v knjižni obliki izšla v kratkem. Pripoved je obogatila tudi z igranjem na violino, saj je akademsko izobražena glasbenica.

Pisateljska rezidenca je del projekta Prenove idrijskih rudarskih hiš – PIRH 2, ki spodbuja trajnostne prenove starih idrijskih rudarskih hiš ter njihovo vsebinsko oživljanje in je podprt z evropskimi sredstvi iz programa za razvoj podeželja.

 

Metka Rupnik

 

 

izjava Natalija Šimunovič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
28.09.2020
10°C / 14°C
torek
29.09.2020
7°C / 20°C
sreda
30.09.2020
7°C / 22°C