KAMNOSEKI MOSTA V DOLINI BELE USTVARJAJO ZANIMIV RELIEF

Sreda, 05. avgust 2020
Od Ceste Vrhpolje – Col se po nekaj kilometrih odcepi lokalna cesta proti Sanaboru, ki poteka po dolini potoka Bela in naprej proti vasi Bela in Podkraju. Čudovita soteska potoka Bela se skriva večinoma v senci nanoških gozdov, zato je vožnja po njej res prijetna. Že po nekaj kilometrih iz Sanabora proti sami vasi Bela se nam na meji med občinama Ajdovščina in Vipava odpre pogled na zanimivo okrog 10 metrov dolgo in 8 metrov visoko kamnito steno, na kateri kamnoseki

Društva MOST – Univerze za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina ustvarjajo relief z motivom konjske vprege, ki pelje hlodovino iz gozda. Samo steno so oblikovali tako, da so figure in oblike vezane na ravnino oziroma od nje odstopajo, podobe so deloma spojene s podlago oziroma ozadjem, deloma pa izstopajo iz nje


Nizek relief v velikosti 6 krat 2m je prvi v Sloveniji. Osnova za njegov nastanek je bila po besedah kamnosekov slika Bojana Kovača, računalniško jo je obdelal in na steno prenesel Matej Štrancar, strokovno pa svetoval kipar Jure Smole. Z delom so pričeli že leta 2016 končno podobo pa bo relief dobil do zime. Pri izdelavi  sodeluje celotna skupina kamnosekov iz Manč, Florjan Bajc, Stanko Fornazarič, Matija Repič, Slavko Likar in drugi.


Kamnoseki so se pred kratkim srečali s kiparjem Juretom Smoletom in se dogovorili za dopolnitve.  Ko bo relief končan bo zanimiva in markantna turistična znamenitosti za kolesarje  in pohodnike, kii se bodo odpravili po dolini in soteski potoka Bele.


Ana Štokelj

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
28.09.2020
10°C / 14°C
torek
29.09.2020
7°C / 20°C
sreda
30.09.2020
7°C / 22°C