REZULTATI KEMIJSKE ANALIZE PITNE VODE V ANHOVEM PREDVIDOMA V TOREK

Ponedeljek, 03. avgust 2020

Prepoved uporabe vode iz vodovoda v Anhovem za prehrambene namene, pitje in umivanje zob ostaja. Predvidoma v torek bodo znani rezultati kemijske analize, na podlagi katerih bodo odločali, ali bodo pitno vodo še zagotavljali iz cisterne. Opravili pa bodo še mikrobiološko analizo, na podlagi katere se bodo odločali o obveznosti prekuhavanja.

Potem ko je 24. julija po napaki na industrijski čistilni napravi podjetja Eternit prišlo do onesnaženja pitne vode v vodovodnem sistemu Anhovo, velja prepoved uporabe vode iz vodovodnega sistema za prehrambene namene, pitje in umivanje zob, prebivalcem pa so pitno vodo zagotovili z gasilsko cisterno, ki so jo postavili v kraju.

"Na vodovodu Anhovo ostajajo v veljavi vsi do sedaj uvedeni ukrepi," so danes povedali na Občini Kanal ob Soči.

Analiza vzorcev vode iz vodovoda, ki so jih odvzeli 27. julija, po navedbah občine nakazuje potrebo po dodatnem mikrobiološkem vzorčenju zaradi ugotavljanja morebitne prisotnosti parazitov v pitni vodi. "Vzorčenje bo izvedeno jutri. Na osnovi teh izvidov bomo lahko preklicali ukrep prekuhavanja," so dejali.

Rezultate vzorcev, odvzetih 30. julija za kontrolo kemijskih parametrov, pa pričakujejo v torek po 15. uri. "Na osnovi teh izvidov se bomo odločali glede oskrbe s pitno vodo iz gasilske cisterne," so povedali in dodali, da so po neuradnih informacijah iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano vzorci skladni s pravilnikom o pitni vodi.

Do onesnaženja je prišlo 24. julija zjutraj, potem ko je, kot je ob pregledu minuli teden ugotovila inšpekcija, zaradi napake pri obratovanju industrijske čistilne naprave družbe Eternit Slovenija industrijska odpadna voda iz bazena za mehansko prečiščeno odpadno vodo odtekala v vodovodno omrežje. Napako so isti dan odpravili.

Kot so minuli teden sporočili iz podjetja, so tudi izvedli vse ukrepe, ki preprečujejo ponovitev takšnega dogodka. Poudarili so, da je šlo za "enkraten, časovno omejen dogodek, ki ga obžalujejo". Proizvodnja v podjetju je sicer zaradi kolektivnega dopusta od 25. julija začasno ustavljena. Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
28.09.2020
10°C / 14°C
torek
29.09.2020
7°C / 20°C
sreda
30.09.2020
7°C / 22°C