PRISTOP OBČINE BOVEC H KONZORCIJU 17

Ponedeljek, 03. avgust 2020

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je pred dnevi podpisal pristopno pogodbo h Konzorciju 17. Glavni nalogi tega združenja sta pridobitev ustreznih finančnih sredstev za vzpostavitev podsistemov dolgotrajne oskrbe v občinah članicah in ustanovitev javno-zasebnega zavoda, ki bo v imenu občin izvajalec programov. 

Poleg Bovca sodeluje v konzorciju še 22, večinoma manjših občin iz vse Slovenije, projekt pa vodi izobraževalno podjetje FIRIS IMPERL, ki sta skupaj z Inštitutom Antona Trstenjaka za gerontologijo iz Ljubljane polnopravna člana in v konzorciju opravljata svetovalno delo. 

Občina Bovec pa ima praktično vse pripravljeno za gradnjo Doma starejših, pridobljeno je tudi že gradbeno dovoljenje. Kakor je ob podpisu povedal bovški župan, od pristopa pričakujejo lažje pridobivanje sredstev za oskrbo starejših, tudi iz tako imenovanega korona paketa. 

Glavni namen ustanovitve Konzorcija 17 je vzpostavitev modela integrirane dolgotrajne oskrbe v lokalni skupnosti. Model dolgotrajne oskrbe temelji na analizi individualnih potreb občanov in celovitem krajevnem reševanju dolgotrajne oskrbe za različne ciljne skupine, ki jih loči zahtevnost potrebne oskrbe. Danes sicer tri četrtine starostnikov, ki potrebujejo pomoč, oskrbujejo družinski oskrbovalci doma, četrtina pa je oskrbovanih v domovih za starejše, seveda pa se delež starostnikov glede na celotno prebivalstvo neprestano viša. 


Primož Božič 

FOTO: Občina Bovec

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
28.09.2020
10°C / 14°C
torek
29.09.2020
7°C / 20°C
sreda
30.09.2020
7°C / 22°C