SAMOZAPOSLENI V KULTURI OSTRO PROTI POLITIKI NA PODROČJU KULTURE V OBČINI CERKNO

Nedelja, 02. avgust 2020

Pred nekaj dnevi smo prejeli  dopis treh samozaposlenih v kulturi, ki živijo in delujejo na Cerkljanskem, ki so Občini Cerkno poslali javno pismo v zvezi z ukinitvijo razpisa za sofinanciranje inovativnih projektov na področju kulture za leto 2020.  To so Tea Hvala, Simon Hudolin in Mateja Rojc.
.
V pismu navajajo, da v Cerknem deluje kar nekaj posameznikov, ki s svojim delovanjem na področju umetnosti in kulture presegamo ljubiteljsko in lokalno delovanje. Občina je potencial profesionalne  kulture za razvoj lokalne skupnosti prepoznala v “Lokalnem programu za kulturo za obdobje 2015–2018”. Od 2015 je tako prek razpisa za sofinanciranje inovativnih projektov na področju kulture vzpodbujala razvoj profesionalnih projektov. Kljub vsakoletnemu nižanju sredstev za ta razpis,  je bil leta 2019, ponovno objavljen.  Za leto 2020 pa se je župan, tako v dopisu navajajo, odločil, da ga ukine.

Kulturniki ne razumejo zakaj ukiniti razpis za profesionalno kulturo, ko pa je ta zaradi posledic ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19 med najbolj prizadetimi področji. S takimi ukrepi bo občina težko zadržala beg možganov in padanje cerkljanske kulture na raven slovenskega povprečja, še navajajo.

In kaj pravijo pristojni na Občini Cerkno? Občinska uprava pojasnjuje, da Občina letos daje več poudarka izvedbi obeležitev Bevkovih dnevov. Omenjena proračunska postavka je bila tako ukinjena, vsi potencialni prijavitelji pa so se še vedno lahko prijavili na obstoječe razpise, to pa so:
– Javni razpis za izbor kulturnih dejavnosti, ki jih bo v letu 2020 sofinancirala Občina Cerkno,
– Javni razpis za sofinanciranje javnih prireditev v občini Cerkno v letu 2020 in
– Javni razpis za izbor dvoletnih tradicionalnih kulturnih programov z mednarodno udeležbo.

Aprila in maja sta potekali seji občinskega sveta,na katerih se je sprejemal proračun Občine Cerkno, niti v prvem, niti v drugem branju pa prizadeti niso podali dopolnitev. Tudi sicer župan Gašper Uršič ugotavlja,. da število prijaviteljev na kulturne razpise v zadnjih letih vztrajno pada, zato Občina Cerkno spodbuja in zagovarja dolgoročno delovanje na področju kulture. V letu 2020 je preko razpisov in dodatnih namenskih sredstev za področje kulture namenila skupno 74.000,  posredno preko javnih prireditev pa še 6670,00 evrov javnih sredstev. Zadnji razpisni roki so se zaključili 29. junija 2020.

Kot alternativo ukinjenemu razpisu vabijo potencialne prijavitelje k prijavam na ostale razpise na področju kulture, v letošnjem letu pa k sodelovanju pri programu v sklopu Bevkovega leta, so še zapisali v odgovoru samozaposlenim na področju kulture v Občini Cerkno.Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Tea Hvala dne 03.08.2020 ob 12:19:08
#1
Preteklo sredo (29. 7.) je Gašper Uršič, župan Občine Cerkno »odgovoril« na odprto pismo, ki smo ga s tandemom Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) napisali v odziv na ukinitev razpisa za inovativne projekte.

Župan je »odgovoril« le v navednicah, ker se je izognil bistvenim vprašanjem: ni povedal, kdaj bo občina začela načrtovati nov dolgoročni plan kulturne politike, in ni povedal, kdo bo pri tem sodeloval. Prav tako ni povedal, ali samozaposleni ter drugi vrhunski delavci in delavke v kulturi v letu 2021 (po izteku Bevkovega leta in – upamo – tudi pandemije covid-19) lahko pričakujemo nov, izboljšan razpis, ki za razliko od ukinjenega »inovativnosti« in »profesionalnosti« ne bo tolmačil po svoje.

Edino pojasnilo v odgovoru zadeva določbe Zakona o splošnem upravnem postopku glede pritožbe na odločbo, za kar se županu zahvaljujemo. A naš očitek o nedemokratičnem delovanju se ni nanašal na stvari, ki presegajo pooblastila občinske uprave, ampak predvsem na to, da ljudi, ki se jih razpis najbolj tiče, o ukinitvi ni obvestil nihče, kaj šele da bi nas/jih vprašal za mnenje. Očitek se je nanašal na tudi dejstvo, da so svetniki in svetnice ter župan soglasno ukinili razpis, ki je bil pred leti (ko je bilo občinsko vodstvo bolj konservativno od sedanjega!), dejansko vzpostavljen na demokratičen način – z dialogom vseh vpletenih.

Razlog za ukinitev? »Število prijaviteljev na kulturne razpise v zadnjih letih vztrajno pada«. Aha, z ukinitvijo bo pa skokovito naraslo? Tako spodbudnega ukrepa pa še ne!

Da bi bila mera polna, je župan v svojem javnem pozivu, naj se prijavljamo na ostale razpise, ponovno »pozabil« pojasniti bistveno: da se poklicne umetnice in drugi vrhunski delavci v kulturi nanje sploh ne moremo prijavljati kot posamezniki, če že, pa samo z zelo specifičnimi projekti.

Ali župan tega res ne ve? Ali pa se le spreneveda in v javnost spet namerno pošilja nepopolne in zavajajoče informacije?

Lep pozdrav,
Tea Hvala, književnica, kritičarka umetnosti in avtorica radjskih oddajPozabljeno geslo?

 

petek
14.08.2020
19°C / 31°C
sobota
15.08.2020
19°C / 32°C
nedelja
16.08.2020
18°C / 32°C