S PRENOVLJENO UREDBO NAD SVETLOBNO ONESNAŽEVANJE

Petek, 31. julij 2020

Vsakodnevno prekomerne emisije svetlobe iz umetnih virov povečujejo nepotrebno osvetljenost okolja in s tem svetlobno onesnaženje, kar je moteče za ljudi, promet, živali, rastline in nekatere dejavnosti, kot je na primer astronomija, po nepotrebnem se porablja električna energija. Leta 2007 sprejeta vladna uredba o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja je naredila korak naprej k izboljšanju razmer na omenjenem področju, vendar problem ostaja.

V zadnjih letih, ko se dogaja intenzivna zamenjava javne razsvetljave s sodobnimi svetili, pa večkrat prihaja tudi do slabih praks, kot so uporaba napačnih svetil ali prekomerno osvetljevanje naselij. Tudi poslanca Samo Bevk in Dejan Židan sta na to problematiko opozorila s poslanskim pismom ministru za okolje in prostor.

Kako torej namerava ministrstvo ukrepati v smeri zmanjševanja svetlobnega onesnaževanja in njegovih negativnih posledic, zagotavljati učinkovito upoštevanje omenjene uredbe ter ali je pripravljeno po vzoru nekaterih evropskih držav ugasniti razsvetljavo na izvozih slovenskih avtocest in preprečiti osvetljevanje izven naselij ter osvetljevanje obvoznic in krožišč.

Kot pojasnjuje minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, je njegovo ministrstvo januarja letos ustanovilo delovno skupino za novelacijo predpisa, ki ureja svetlobno onesnaževanje okolja. Sestavljajo jo sodelavci pristojnih ministrstev, fakultet ter drugih ustanov in predstavniki nevladne organizacije Temno nebo ter civilne iniciative. Delovna skupina bo preučila primernost javne razsvetljave cest, javnih površin in drugih objektov, predvsem glede na povečano uporabo novih svetilk, ki so rezltat tehnološkega razvoja v zadnjih letih. Na tej osnovi bo za sprejem na vladi ministrstvo v letu 2021 pripravilo novo uredbo o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja.  Metka Rupnik

Foto: Tudi LED svetila, ki naj bi bila zaradi energetske varčnosti prijaznejša do okolja, v zadnjih letih pomembno prispevajo k svetlobnemu onesnaževanju.

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
02.12.2020
-1°C / 8°C
četrtek
03.12.2020
1°C / 4°C
petek
04.12.2020
2°C / 6°C