SKRIVNOSTI CERKVE SVETEGA IVANA

Nedelja, 28. junij 2020

Krajani Šebrelj bodo danes slovesno proslavili 150 letnico cerkve Janeza Krstnika, bolj poznane po imenu „cerkve svetega Ivana“. To seveda ni prva cerkev na robu šebreljske planote, saj ima sakralni spomenik vsaj 500 letno zgodovino.

Cerkev sv. Ivana naj bi na tem mestu stala že leta 1595. Leta 1763 so jo po naročilu goriškega nadškofa Karla Mihaela Attemsa porušili, da bi lahko kamenje uporabili za zidavo nove cerkve sv. Jurija v središču vasi. Domačini se kasneje niso sprijaznili s tem, da bi kar pozabili na nekdanjo cerkev. Sami so jo leta 1870 pričeli graditi, pri ureditvi notranjosti pa je sodeloval tudi znani umetnik Jurij Tavčar.

Obrobje šebreljske planote je bilo v preteklosti deležno številnih pozornosti. Cerkev Svetega Ivana je bila namreč po skrbni študiji vojaških strategov izbrana kot ena osrednjih obrambnih točk, ki jih je pred grozečim prodorom Italijanske vojske načrtoval in izpeljal polkovnik Harl, najožji sodelavec znamenitega generala Svetozarja Borojeviča. Pod cerkvijo in v okolici so bile zgrajene veličastne utrdbe, ki pa svojemu namenu k sreči niso služile, saj se je morija zaključila že na soški fronti.

Pred natanko petimi leti je Turistično društvo Šebrelje predstavilo obnovljen del utrdb in postavilo posebno spominsko tablo. Na 1. svetovno vojno spominja tudi mulatjera, ki jo v sklopu posebnega spominskega projekta ureja idrijska družba Kaskader.


Ob odprtju urejenih utrdb

Pa nadaljujmo s „petico“, ki je povezana s Šebreljami. Cerkev Svetega Ivana je poleg še treh in ene skrivnostne točke v svoj znameniti pentagram vključil idrijski raziskovalec Ivan Mohorič v knjigi „V zvezdah piše vse“. Sam tako imenovanega „božjega podpisa“ ne bo nikoli razvozlal. Po naključju, ali pa tudi ne: Prav jutri bo minilo 5 let od njegove smrti.
Dovolj zanimivih razlogov, da obiščete kraj, kjer bo danes ob 16. uri sveta maša. V uvodnem nagovoru bo predstavljena zgodovina te cerkve in takratnih dogodkov. Ker cerkev še vedno potrebuje popravil,  bo zato tudi nabirka temu namenjena. Vsak bo prejel tudi priložnostni spiminek.

Po maši bo ob bifeju družabno srečanje.Naslovna fotografija: Visit Cerkno


Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
12.07.2020
14°C / 27°C
ponedeljek
13.07.2020
14°C / 27°C
torek
14.07.2020
13°C / 28°C