NA COLU PREDSTAVILI CILJ PRED NAMI

Četrtek, 25. junij 2020

Včeraj je na Colu nad Ajdovščino,  na predvečer Dneva državnosti in v okviru 75 – obletnice konca 2. svetovne vojne,  potekala predstavitev knjige Cilj pred nami, avtorja Lucijana Trošta. Gre za knjigo,  ki je plod 10 letnih raziskav in govori o letalskih napadih 16. in 19. eskadrilje Južnoafričanskih letalskih sil na kraje na Trnovski in Banjški planoti. Knjiga je nadgradnja oziroma dopolnitev dokumentarnega filma Jeklene ptice nad Idrijo, ki je nastajal vzporedno s knjigo. V knjigi avtor razišče še neraziskane resnice, ki so več kot 10 let nazaj predstavljale nejasnost. 


Zgodba se je začela pred desetimi leti v Južnoafriški republiki, kjer je ljubiteljski raziskovalec Tinus Le Roux postavil spletno stran Dediščina južnoafriških letalskih sil med 2. svetovno vojno in objavil številna pričevanja, predvsem pa veliko fotografij, med katerimi so bile tudi fotografije s podobami Cola. Ob pogledu na te fotografije je Lucijan Trošt videl zgodbo, katero je začel še bolj podrobno raziskovati. S pomočjo Linusa in Ivana Rudolfa ter generacije, ki je sama videla in doživela napad je tako nastala knjiga, ki razkriva mnogo resnic.
Ivan Rudolf je napade na Col doživljal kot 8-letni otrok.


Izjava Ivan Rudolf





Pogovor s pričevalcem Ivanom Rudolfom


Celoten dogodek je bil tako kulturno kot tudi umetniško obarvan. V uvodnem delu so Andrej Fiorelli, Jernej Ferletič in Tadej Trojner iz 152. letalske eskadrilje, 15. polka vojaškega letalstva v okviru rednega usposabljanja z letali Pilatus Pc-9 izpeljali simulacijo letalskih napadov na Col, ki se je dogajala leta 1945. Na prireditvi smo lahko prisluhnili tudi pričevalcev, ki so napad doživeli. Za kulturno obarvano predstavitev pa so poskrbeli Sebastjan Fabčič in MPZ Razpotje.  




Simulacija napada


Projekt je na razpisu za kulturne projekte podprla Občina Ajdovščina, nastal pa je v sodelovanju z Medobčinskim kulturnim društvom Bukve.  Predstavitev je organiziralo društvo Trillek s Cola. 


Na naslovni fotografiji: Pogovor z urednikom in Lucijanom Troštom na desni



Ana Stokelj

Ivan Rudolf

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

četrtek
28.03.2024
8°C / 15°C
petek
29.03.2024
8°C / 19°C
sobota
30.03.2024
8°C / 22°C