75. OBLETNICA SMUČARSKE TEKME AMERIŠKE VOJSKE NA MANGARTU

Sreda, 03. junij 2020

Na današnji dan je minilo natanko 75. let od kar so na melišču pod Mangartom pripadniki 10. gorske divizije ameriške vojske priredili smučarsko tekmo. Obletnico so s velikim slavjem želeli obeležiti tudi v bovški občini, ki je pred leti na Mangartskem sedlu postavila informativni tabli in tudi drugače sodelovala pri ohranjanju spomina na ta izjemni dogodek. Tekma namreč ni bila, kakor bi sklepali iz datuma, veseljačenje po koncu vojne, ampak je, zaradi zanimive zgodovine ameriške gorske divizije, pomenila sploh prvo tekmo ameriških alpskih smučarjev po letu 1936 na stari celini. V gorski diviziji je namreč služilo veliko predvojnih profesionalnih športnikov iz te in one strani luže, v Združene države se je namreč pred nemško okupacijo umaknilo veliko Evropejcev.

Čeprav je epidemija koronavirusa že preklicana, pa so zaradi negotovosti na bovški občin že pred časom odpovedali večino za današnji dan načrtovanega dogajanja. Osrednji dogodek bi bila prav gotovo premiera igranega dokumentarnega filma, ki ga je posnel nekdanji ameriški ekstremni smučar Chris Anthony in govori prav o mangartski tekmi. Vendar pa utegne leto premora  film celo izboljšati, nam je zaupal Milan Štulc, predstavnik za stike z javnostjo na bovški občini.

Izjava: Milan Štulc

Tudi bovški župan Valter Mlekuž je izrazil zadovoljstvo, da so uspeli spominsko slovesnost izpeljati vsaj v okrnjeni obliki, za naslednje leto pa, poleg filmske premiere, obljubil tudi obisk potomcev smučarjev-vojakov iz ZDA.

Prireditve sta se udeležila tudi minister za obrambo Matej Tonin in ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda Blanchard. Tonin je v svojem govoru omenil, da takšni zgodovinski dogodki lahko pomenijo simbolno vez med združenimi državami in Slovenijo, ki sta že skorajda četrt stoletja tudi vojaški zaveznici v zvezi NATO, predvsem pa da se je pomembno spominjati, da so pripadniki zavezniške vojske, tudi 10. gorske divizije, za svobodo evropskih držav v drugi svetovni vojni plačali velik krvni davek.
 
Zgodba o mangartski tekmi pa bi po vsej verjetnosti ostala zakopana v muzeju smučanja v Coloradu, če ne bi tam med študijem po naključju nanjo naletel upokojeni brigadir slovenske vojske Janez Kavar. Za naš mikrofon je po proslavi delil nekaj vtisov, omenil pa tudi zgodovinske okoliščine, v katerih je bila tekma izpeljana. Kavar ni smučarske tekme samo odkril, ampak se z zbiranjem dokumentov o njej še vedno aktivno ukvarja.

Izjava: Janez Kavar


Primož Božič

Izjava Milan Štulc
Izjava Janez Kavar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
30.09.2020
7°C / 22°C
četrtek
01.10.2020
10°C / 22°C
petek
02.10.2020
15°C / 22°C