HERITAGEHACK ZA INOVATIVNE REŠITVE NA PODROČJU KULTURNE DEDIŠČINE

Torek, 02. junij 2020

 

Minuli konec tedna je potekal HeritageHack, prvi spletni hackathon na temo kulturne dediščine, ki ga je ob podpori Evropske komisije in Sveta Evrope organiziralo Društvo Idrija 2020. Na tridnevnem dogodku se je 45 udeležencev v 14 skupinah iz vseh koncev Slovenije spoprijelo z dvema izzivoma dediščinskih institucij z Idrijskega in Cerkljanskega. Poleg Zavoda ID20, zavoda za inovacije v dediščini, so pri pripravi obeh izzivov sodelovali Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, Mestni muzej Idrija, Zavod za turizem Idrija in Občina Idrija.

Strokovna žirija je kot najboljšo prepoznalo rešitev Ekipe 9, ki je za izziv gradu Gewerkenegg pripravila rešitev "Grajski posebnež, poln skrivnosti in svet doživetij". Drugouvrščena je bila Ekipa 15, ki je oblikovala rešitev "Idrija se misli vsepovsod" s področja revitalizacije rudarskih hiš, tretja pa Ekipa 10 z rešitvijo"Interaktivno doživetje Pravi knap".

Rešitve dveh izzivov, ki so jih oblikovale skupine udeležencev, so morale v čim večji meri odgovarjati kriterijem podjetništva, socialnih inovacij in varovanja kulturne dediščine.

O vsebini in ciljih dogodka HeritageHack in o izzivih inovativnih idej na področju predstavitve in poslovnih priložnosti v kulturni dediščini več predsednik Društva Idrija 2020 Matevž Stravs. Prispevek Metke Rupnik.


Posnetek: Barve znanja HeritageHack kot izziv

Pogovor Matevž Straus

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
30.09.2020
7°C / 22°C
četrtek
01.10.2020
10°C / 22°C
petek
02.10.2020
15°C / 22°C