OŽIVELA BO MULATJERA OD REKE DO SV. IVANA

Torek, 02. junij 2020


Te dni bodo stekla dela pri urejanju nekdanje mulatjere, dediščine iz obdobja prve svetovne vojne iz vasi Reka do cerkve sv. Ivana v Šebreljah. Cilj del je za obiskovalce urediti ta del vojaške oskrbne poti v zaledju soške fronte.


Podjetje Kaskader, ki je specializirano za izvajanje del na strmih, zahtevnejših območjih, bo te dni začelo z deli pri urejanju mulatjere. Dela vključujejo razširitve poti in mestoma tudi postavitev zaščitne ograje. Pot, ki se vije med drevjem, pohodniku na koncu ponudi izredne razglede in spoznanje o bogati dediščini tretje obrambne črte soške fronte in načrtovanja oskrbe zalednih položajev. Sestavni del projekta bodo tudi vodeni ogledi po tej poti s pripovedjo o bogati zgodovini teh krajev, ki naj bi se začeli izvajati že julija oziroma avgusta letos.


Ureditev mulatjere je sestavni del projekta Dediščina vojnega obdobja 20. stoletja, v katerem kot partnerji sodelujejo LAS s CILjem, občine Idrija, Cerkno in Logatec, Idrijsko-cerkljanska razvojna agencija in Zavod za turizem Idrija. V okviru projekta, ki je sofinanciran iz programa Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, je bila že urejena trasa feldbana – nekdanje vojaške ozkotirne železnice na Idrijskem za oskrbo soške fronte, v načrtu pa je tudi postavitev lokomotive iz časov 1. svetovne vojne ter informativne table v Logatcu.


Metka Rupnik

Foto: ICRA

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
30.09.2020
7°C / 22°C
četrtek
01.10.2020
10°C / 22°C
petek
02.10.2020
15°C / 22°C