OD HRAMOV IN ROCKA V BATUJAH DO NASADOV ARONIJE

Nedelja, 31. maj 2020

Batuje so ena izmed manjših krajevnih skupnosti v občini Ajdovščina, ki je zaradi geografske danosti in ugodnega strateškega položaja omogočalo zgodnjo in stalno poselitev. Do Batuj lahko iz različnih smeri a najbolj znana je cesta Selo – Dornberk, ki poteka skozi krajevno skupnost. 


Batuje so po letu 1001 pripadale Goriškim grofom. Kasneje pa sta prva in druga svetovna vojna močno posegli v narodni, gospodarski in kulturni razvoj kraja tudi tako da je bila leta 1948 ob reki Vipavi in železnici zgrajena tudi ena izmed prvih tovarn poljedelskega orodja Batuje, ki je nekaj let še dodatno pripomogla k razvoju samega kraja. Danes tega podjetja ni več a kraj se še vedno razvija. Domačini lepo skrbijo za kraj in negujejo tudi dolgoletno dediščino, med katero imajo posebno mesto batujski štruklji.Na to nedeljsko dopoldne smo se torej ustavili v KS Batuje, kjer smo poklepetali s predsednikom KS Batuje, Mihom Kraljem.   


Miha Kralj

Najdemo pa v Vipavski dolini tudi nasada aronije, ki sta nastala kot ideja, dveh nadobudnih mladeničev Jakoba Krečiča in njegovega bratranca Filipa Bibiča. Ljubezen do obdelovanja zemlje, saj sta iz vinogradniških družin. Svojo navdušenost nad zdravilnimi in blagodejnimi učinki rastlin na samo počutje ljudi sta združila projekt aronija, iz katere je nastal izdelek, ki pomaga pri različnih tegobah ali pa samo preventivno pomaga pri ohranjanju zdravega imunskega sistema.
Mlada fanta sta leta 2014 naredila odločilen korak, zasadila prvi nasad aronije in sledila svojim željam in sanjam.


O tej dopolnilni dejavnosti,  smo se pogovarjali z Jakobom Krečičem.Jakob Krekič

Foto: Zarolaj.si, Občina Ajdovščina
Ana ŠtokeljKomentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
13.07.2020
13°C / 27°C
torek
14.07.2020
12°C / 28°C
sreda
15.07.2020
15°C / 28°C