HERITAGEHACK ZA ISKANJE REŠITEV KULTURNI DEDIŠČINI

Sobota, 30. maj 2020

 

Ta konec tedna poteka HeritageHack, prvi spletni hackathon na temo kulturne dediščine, ki ga ob podpori Evropske komisije in Sveta Evrope organizirajo pri Društvu Idrija 2020. Na tridnevnem dogodku se 45 udeležencev iz vseh koncev Slovenije v 14 skupinah, ki jih pri iskanju rešitev usmerjajo in jim pomagajo strokovni svetovalci, spoprijema z dvema izzivoma dediščinskih institucij z Idrijskega in Cerkljanskega in se poteguje za bogate nagrade. Poleg Zavoda ID20, zavoda za inovacije v dediščini, so pri pripravi obeh izzivov sodelovali Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, Mestni muzej Idrija, Zavod za turizem Idrija in Občina Idrija.

O tem, v kolikšni meri bo določena rešitev odgovarjala kriterijem podjetništva, socialnih inovacij in varovanja kulturne dediščine, bo presojala tričlanska strokovna žirija. Segment podjetništva bo ocenjeval Žan Menart, direktor idrijskega zagonskega podjetja Smart Optometry; Boštjan Jerman, solastnik podjetja Heba in svetovalec za Slovenijo pri Informacijski službi Združenih narodov na Dunaju bo bdel nad vidikom socialnih inovacij, Nataša Gorenc koordinatorica Dnevov evropske kulturne dediščine pri Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije pa bo ocenjevala vidik varovanja kulturne dediščine.

Zaključno dejanje tridnevnega intenzivnega razmišljanja o kulturni dediščini Idrijskega in Cerkljanskega bo izbiranje najboljših idej in slovesna razglasitev prvo- in drugo-uvrščene ekipe, ki jo bodo neposredno prenašali iz prostorov nekdanje rudniške strojnice jaška Inzaghi.

Že včeraj pa se je okviru  HeritageHacka in v sodelovanju s Tehnološkim parkom Ljubljana odvijala spletna okrogla miza z naslovom Kako in kje iskati priložnosti v kulturni dediščini?, na kateri so sodelovali goste, povezane s kulturno dediščino. Sodelovali so Tina Mentol, mag. etnologije in kult. antropologije, ki uspešno ustvarja pri znamki Slock in Slovenski Hiši, Aleš Gačnik, predavatelja na Fakulteti za turistične študije Univerze na Primorskem in Tomaž Štoka, koordinatorja za UNESCO iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. 


Metka Rupnik

Vir: Društvo Idrija 2020


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
10.07.2020
13°C / 31°C
sobota
11.07.2020
15°C / 32°C
nedelja
12.07.2020
17°C / 31°C