OBISK MINISTRSTVA ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO V BOVCU

Petek, 29. maj 2020
V četrtek so Bovško obiskali predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Najprej se je terenskega ogleda kmetijskih gospodarstev udeležil državni sekretar Damjan Stanonik s sodelavkama, v popoldanskem času pa se je okrogle mize udeležila tudi ministrica dr. Aleksandra Pivec.

Terenski ogled se je začel na Ekološki kmetiji Černuta v Logu pod Mangartom, kjer sta župan Občine Bovec Valter Mlekuž in direktorica uprave Občine Bovec Katarina Barbara Ostan sprejela državnega sekretarja Stanonika s sodelavkama. Kot je poudaril Mlekuž, so taki obiski izjemnega pomena, saj se le na tak način lahko do popolnosti razume zahtevnost pogojev za kmetovanje in živinorejo na tem območju.

V nadaljevanju so si ogledali še sistem Daljinskega ogrevanja na lesno biomaso DOLB Bovec, hleve za ovce Sirarstva Ostan Bovec in Posestvo Bogata Bovec. V popoldanskem času se je odvila tudi okrogla miza, kateri se je pridružila še ministrica Aleksandra Pivec. Udeleženci, med katerimi so bili kmetovalci, živinorejci, čebelarji, gozdarji in tudi Občina Bovec, so ministrici in sekretarju predstavili največje težave in problematiko, s katerimi se spopadajo pri svojih dejavnostih, in jima  predlagali tudi nekatere rešitve oziroma želje, kako naj pristopijo k reševanju realnih problemov ter jima predstavili svoja pričakovanja.
Kot je poudarila Pivčeva, so prav neposredne informacije o problemih neposredno s terena največjega pomena, saj jih v pisarnah pogosto ne slišijo na enak način, kot se v nekem okolju dejansko dogajajo oziroma si težko predstavljajo, kaj v okolju to v resnici pomeni.

Prisotnim je še pojasnila, da je Vlada RS sprejela Odlok, s katerim je potrjen tudi sistem pomoči za rejce drobnice, ki so imeli izpad prihodka zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa. Po tem odloku bo rejcem drobnice razdeljenih nekaj manj kot milijon evrov. Podoben ukrep je bil sprejet tudi za rejce govedi, kjer pa se izplačila že izvajajo.Simona Skočir (vir teksta in fotografije: Občina Bovec, Milan Štulc)

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
10.07.2020
13°C / 31°C
sobota
11.07.2020
15°C / 32°C
nedelja
12.07.2020
17°C / 31°C