V CARINARNICI CENTER UPORABNIH PREDMETOV

Ponedeljek, 25. maj 2020

V nekdanji carinarnici je vrata odprla Muca CUPatarica, prvi severnoprimorski center uporabnih predmetov, izmenjav in ponovne rabe. V prenovljeni carinarnici novogoriško društvo Moj svet, čist planet ni uredil trgovine, kot bi pričakovali, temveč mucino hiško, ki bo odprta vsak delovnik med 14. in 18. uro. Vsako prvo soboto v mesecu od 10. do 14. ure.

Muca CUPatarica je nastala po vzoru pionirskega projekta Komunalnega podjetja Izola, imenovanega CUP v mestu. Vse od začetka se je izolski center s podporo Evropskega sklada za regionalni razvoj in ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo izkazal za živahno stičišče občanov. Izolani so prakso krožnega gospodarstva, spodbujanja zmanjšanja količine odpadkov in spreminjanja potrošniških navad sprejeli zelo dobro. Mnogi so izmenjevo in ponovno uporabo od obrobnosti prenesli v središča svojih življenj tako, da sta postali življenjski stil.

Dobra praksa občine Izola je spodbudila pobudnico ustanovitve centra v Novi Gorici, ki je h konceptu pritegnila Mestno občino Nova Gorica in Komunalo Nova Gorica

Obe sta takoj prepoznali visoko dodano vrednost tovrstne dejavnosti za lokalno okolje. Občina je prostore za center uredila v stavbi nekdanje carinarnice. In ker skrb za okolje nima meja, je slovenska stran k sodelovanju pritegnil tudi Gorico, da bi skupaj podpirali kulturo ponovne uporabe. 
Ime z zgodbo

Ime centra Muca CUPatarica ni naključno. Zasnovali so ga dijaki novogoriške gimnazije. Za uporabo prirejenega imena priljubljene zgodbe za otroke Muca copatarica in njene ilustracije so ustanoviteljicam dale soglasje dedinji pisateljice Ele Peroci in ilustratorka Ančka Gošnik Godec.

Izdatna podpora ponovni uporabi

Delovanje centra ima dva stebra: izmenjavo in ponovno uporabo. Na ta način društvo  Moj svet, čist planet aktivno ustvarja možnosti za kvalitetno življenje posameznika in družbe ter spodbuja nove oblike podjetništva v prepletu z varovanjem okolja.

Poleg Mestne občine Nova Gorica je najpomembnejši operativni partner severnoprimorskega centra Komunala Nova Gorica. Muci CUPatarici zagotavlja vso potrebno podporo za delovanje: kontejner na lokaciji zbirnega centra za shranjevanje pohištva, opreme in drugih večjih uporabnih predmetov, storitve prevozov ter strokovno podporo in promocijo centra.

Z Interreg projektom SUBTRACT se je v delovanje centra vključila tudi Regionalna razvojna agencija Severne Primorske.  Občinam nudi podporo pri vzpostavljanju centrov za ponovno uporabo, predstavlja modele za njihovo ekonomsko vzdržnost ter možnosti sodelovanja.

Vse to zbuja optimizem za premik ponovne uporabe z obrobja v središče naših življenjskih praks. Župan občine Izola Danilo Markočič je to še podkrepil. Županu mestne občine Nova Gorica dr. Klemnu Miklaviču je poleg simboličnega darila - prvih copatk za Muco CUPatarico; predal tudi Zeleno listino. Gre za zavezo občine Izola, da ponovno uporabo upelje v vseh javnih ustanovah. Za koga je Muca CUPatarica

Hiška Muce CUPatarice je odprta za vse. Obiskovalci lahko prinesejo svoje še uporabne predmete, ki jih ne potrebujejo več, jih zamenjajo ali po zeleni ceni kupijo prenovljene izdelke.
Sprejemajo uporabne predmete, primerne za menjavo, po programu pa tudi za prenovo, obnovo, popravilo in pripravo še uporabnih izdelkov ponovne uporabe. Izvajajo delavnice, osveščanja in izobraževanja.
Hiška Muce CUPatarice je odprta vsak delovnik med 14. in 18. uro. Vsako prvo soboto v mesecu od 10. do 14. ure.  


Fotografije: David Verlič
Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
08.06.2023
14°C / 26°C
petek
09.06.2023
15°C / 27°C
sobota
10.06.2023
13°C / 26°C