OBČINE ZBRALE PODATKE O STROŠKIH ZARADI EPIDEMIJE

Torek, 26. maj 2020


V dneh, ko so se razmere, povezane z epidemijo koronavirusa, v lokalnih skupnostih umirile, so imeli občine in občinski štabi civilne zaščite več dela s pisanjem poročil oziroma zbiranjem podatkov o tem, koliko stroškov so imele lokalne skupnosti v prizadevanjih za zajezitev širjenja okužbe in za oskrbo prebivalstva ter za oceno, koliko jih pričakujejo še do sredine letošnjega julija. Podatki bodo osnova za pridobivanje morebitnih evropskih povračil.


Pred približno štirinajstimi dnevi je Uprava RS za zaščito in reševanje dala pobudo lokalnim skupnostim, da zberejo podatke o upravičenih stroških, ki so jih imele v spopadanju z epidemijo v obdobju od 13. 3. do 15. 5. 2020 ter predvideno oceno stroškov, ki bodo še nastali med 16. 5. in 17. 7. letošnjega leta. Omejene podatke občin, ki pa ne vključujejo stroškov javnih zavodov s področja šolstva, zdravstva in socialnega varstva ter Rdečega križa in Karitas, ker se ti zbirajo po drugih poteh, je 13 severnoprimorskih občin že poslalo na regijski štab civilne zaščite. Koliko stroškov je epidemija povzročila občinam v regiji, pojasnjuje Samo Kosmač, poveljnik regijskega štaba civilne zaščite.


Izjava Samo Kosmač


Regijski štab civilne zaščite je podatke poslal na Upravo RS za zaščito in reševanje, ta pa jih bo posredovala naprej na pristojne službe EU za pridobivanje morebitnih povračil.


Sicer pa so občinski štabi v teh dneh še vedno aktivni, vendar v minimalni sestavi, kar pomeni, da še vedno spremljajo stanje na terenu ter pomagajo pri delitvi zaščitne opreme, ki še prihaja v regijo, namenjena pa je zlasti šolam, domovom starejših, zdravstvu, osebni asistenci in podobnim službam.


Sicer pa je v luči umiritve razmer mogoče pričakovati tudi, da bo morda že konec tedna poveljnik CZ RS izdal ukaz za razpustitev občinskih štabov CZ, ki pa bodo, če se bo pokazala potreba, lahko spet zelo hitro aktivirani.


Metka Rupnik 

izjava Samo Kosmač

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
10.07.2020
13°C / 31°C
sobota
11.07.2020
15°C / 32°C
nedelja
12.07.2020
17°C / 31°C