IDRIJSKE KLAVŽE TUDI 3D DIGITALNE

Torek, 19. maj 2020


Po lanskoletni obnovi ostrešja in sanaciji zidov na idrijskih klavžah je Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija v sodelovanju z visokotehnološkim podjetjem Arctur, digitalizirali te največje od vodnih pregrad, zgrajenih za potrebe plavljenja lesa iz nedostopnih gozdov do idrijskega rudnika. 3D model idrijskih klavž predstavlja novo orodje za digitalno ohranjanje kulturne dediščine in temelj za nadaljnje rekonstrukcije.


Idrijske klavže stojijo v soteski Idrijce v osrčju Krajinskega parka Zgornja Idrijca, kjer šibka GPS in GSM signala ter strma pobočja predstavljajo poseben izziv za digitizacijo z brezpilotnimi letalniki.


Z enim teh je bilo med zajemom narejenih več kot 600 fotografij iz zraka ter več kot 900 fotografij notranjosti idrijskih klavž. Na superračunalniškem sistemu Arctur-2 v Novi Gorici je bil iz množice fotografij generiran oblak z 1 milijonom točk, ki predstavljajo zelo natančen posnetek resničnosti. V specializirani programski opremi je bil iz oblaka točk ustvarjen tridimenzionalen model idrijskih klavž (sprva enobarven, nato pa oblečen s teksturami), z 2,6 milijona poligoni, ki predstavlja novo orodje za digitalno ohranjanje kulturne dediščine, omogoča izredno natančne meritve dolžin, površin in volumnov in je osnova za aplikacije v obogateni in virtualni resničnosti ter ustvarjanje novih načinov vizualizacije.


Tridimenzionalni model idrijskih klavž je temelj za morebitne rekonstrukcije, fotorealističnost 3D modelov pa omogoča tudi vrsto drugih uporab, ki nadgrajujejo klasične fotografije.


Metka Rupnik

Vir: CUDHg Idrija


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
16.01.2021
-5°C / 8°C
nedelja
17.01.2021
-6°C / 7°C
ponedeljek
18.01.2021
-4°C / 8°C