TEŽAVE PRI PREHAJANJU DRŽAVNE MEJE MED NOVO GORICO IN GORICO

Ponedeljek, 11. maj 2020

Na kontrolni točki na Erjavčevi ulici v Novi Gorici se pojavljajo težave ob prehajanju meje med Slovenijo in Italijo. Na Mestni občini Nova Gorica opozarjajo, da se državi nista dogovorili o režimu na meji, potem ko je slovenska vlada v četrtek sprejela spremembe odloka glede ukrepov na mejnih prehodih.

Dodajajo, da imata občini Nova Gorica in Gorica zvezane roke, saj meddržavne zadeve niso v njuni pristojnosti. Rim in Ljubljano pozivajo k čimprejšnji rešitvi zadeve.

Nova kontrolna točka na Erjavčevi ulici v Novi Gorici je na podlagi sprememb vladnega odloka od sobote dalje odprta za dnevne delovne migrante in druge osebe na podlagi potrdila lokalne skupnosti, ki upravičuje nujnost prestopa državne meje zaradi nujnega izvajanja gospodarskih in kmetijskih čezmejnih dejavnosti ter za obisk ožjih družinskih članov.

Potem ko so na novogoriški občini že izdali potrdila za prehod prvim občanom, ki so oddali vloge za prehod kontrolne točke na Erjavčevi ulici v Novi Gorici, so prejeli informacije s strani občine Gorica, zamejskih združenj in teh občanov, da jih italijanska policija na kontrolni točki na Erjavčevi ulici prijazno seznanja, da bodo morali upoštevaje vladno uredbo iz Rima ob morebitnem vstopu v Italijo v 14-dnevno karanteno.

To je sicer doslej veljalo za italijanske državljane, ki so lahko prišli v Slovenijo na obisk k sorodnikom, vendar so morali ob vrnitvi v Italijo v 14-dnevno karanteno.

"Ocenjujemo, da četrtkova sprememba vladnega odloka glede ukrepov na mejnih prehodih s tem ni dosegla svojega namena v celoti. Za pojasnila in takojšnje ukrepanje na meddržavni ravni smo zato že pod nujno zaprosili ministrstvo za zunanje zadeve RS," so še zapisali na novogoriški občini.

Na novogoriški občini so od petka prejeli preko 100 vlog za izdajo potrdila za prehod meje. Med njimi so tako občani novogoriške kot tudi sosednjih občin, nanje se je obrnilo tudi veliko italijanskih državljanov. Občane drugih občin so napotili na občine, kjer prebivajo. 

Župan Mestne občine Nova Gorica Klemen Miklavič v pogovoru s Simono Skočir pojasnjuje, kakšne težave so se pojavile pri prehajanju meje.

Posnetek


Povprašali smo tudi civilni zaščiti občin Bovec in Kobarid glede delovanja kontrolnih točk na mejnih prehodih Predel in Robič, vsi pa so nam pojasnili, da na omenjenih točkah zaenkrat niso zabeležili nobenih težav.


STA, Simona Skočir


Posnetek

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
16.01.2021
-5°C / 8°C
nedelja
17.01.2021
-6°C / 7°C
ponedeljek
18.01.2021
-4°C / 8°C